Απέκλεισε ο βρετανός πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η Βρετανία, το νορβηγικό μοντέλο, να περιοριστούν, δηλαδή, οι δεσμοί της χώρας με την Ε.Ε. μόνο σε επίπεδο πρόσβασης στην ενιαία αγορά. «Δεν θέλω η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ. Νομίζω ότι επωφελούμαστε σημαντικά από την ενιαία αγορά και πρέπει να καταλάβουμε τι θα σήμαινε να την εγκαταλείψουμε», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε σαν τη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, και να έχουμε πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά τότε δεν θα δικαιούμαστε να εκφράζουμε γνώμη για τους κανόνες αυτής της αγοράς», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, τον περασμένο μήνα, ο βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, τονίζοντας ότι το αίτημά του για περικοπές δαπανών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ υποστηρίζεται και από άλλες χώρες.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτή μια συμφωνία. Νομίζω ότι το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η συμμαχία μεταξύ Βρετανίας Ολλανδίας και Γερμανίας ήταν ισχυρή και σταθερή», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις αρχές του επόμενου έτους.