Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος προέβη και σε μία δήλωση για τη ΝΔ και τις εκλογές, που όμως φαίνεται ότι προκαλεί διαμάχη.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν θα αλλάζαμε τη θέση μας μόνο και μόνο επειδή η Νέα Δημοκρατία θα ήταν στην κυβέρνηση για συμπληρώσει: «Θεωρώ ότι αρκετά πιθανό να βρεθούν στην εξουσία», σύμφωνα με τη ΝΔ που έσπευσε να τον ευχαριστήσει. «Στην απίθανη και ατυχή περίπτωση που κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του μόνο και μόνο επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η ΝΔ. Θα στηρίζαμε το αίτημά της για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Πάντως το ίδιο σημείο της συνέντευξης, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέφρασε ως εξής: «Δεν θα αλλάζαμε τη θέση μας μόνον επειδή η Νέα Δημοκρατία θα ήταν στην εξουσία. Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι στην εξουσία, αλλά στην απίθανη και ατυχή περίπτωση να είναι στην εξουσία, φυσικά».

Δείτε το στιγμιότυπο στο βίντεο:

Greek finance minister: High surplus target feeds populists from CNBC.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ακόμη ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ «πως πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση, ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε κοινή θέση στο θέμα αυτό».

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «δεν θα τους στηρίζαμε όμως σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών τους στα 5 δισ. μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από τη ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα».

Το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών:

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε.

Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του».

Τελικά είπε ή δεν είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι βλέπει νίκη της ΝΔ στις εκλογές; Ιδού η απορία. Απομένει μια διευκρινιστική δήλωση από τον υπουργό Οικονομικών.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Πλέον, δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών». Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου και καταλήγει: «Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάματα».