Υπέρ του διαλόγου και της κοινής δράσης, του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων δυνάμεων του δημοκρατικού κέντρου, με κοινούς στόχους για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μίλησε για τη συγκρότηση «μονιμότερου “προοδευτικού φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης”, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς, της Oικολογίας, της Kεντροαριστεράς, του δημοκρατικού κέντρου, που επιθυμούν να εργαστούν μαζί, με κοινούς στόχους για το μέλλον της χώρας μας και για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη», και σε συνέντευξή του στο News24/7 τόνισε: «Ο διάλογος και η κοινή δράση μεταξύ Αριστεράς, Πρασίνων και ενός σημαντικού τμήματος των Σοσιαλιστών είναι μονόδρομος για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης Προοδευτικής Συμμαχίας, κόντρα στην οπισθοδρόμηση που εκφράζει η σύμφυση του νεοφιλελευθερισμού και της ανερχόμενης ακροδεξιάς».

Όπως σημείωσε, «υπάρχουν ήδη δυνάμεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες και έντονη θετική κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με το εάν θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός πόλος έως τις εκλογές, με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, του Σπύρου Λυκούδη ή δυνάμεων από το Ποτάμι, καθώς και παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Όσες δυνάμεις ή πρόσωπα αναφέρετε, είναι ευπρόσδεκτα σε ένα τέτοιο διάλογο».

«Υπάρχουν πολλά “ρυάκια” που καλούνται, μέσω διαλόγου, να συγκλίνουν σε ένα κοινό πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή η θετική κινητικότητα μπορεί να πάρει και χαρακτηριστικά ενός πολύμορφου συμμαχικού “αστερισμού” με τη συμμετοχή πολιτικών κινήσεων και προσωπικοτήτων».

Επίσης, κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ότι βρίσκεται «σε πλήρη αναντιστοιχία με τους Ευρωσοσιαλιστές, παραμένει εγκλωβισμένη σε μια ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, που την οδηγεί όχι μόνο σε σύμπλευση με τη ΝΔ, αλλά και σε συνεχή “αιμορραγία” και συρρίκνωση», για να συμπληρώσει: «Όσο πιο γρήγορα ξεκολλήσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την αντι-ΣΥΡΙΖΑ εμμονή και από τη ΝΔ, τόσο το καλύτερο για τη χώρα, αλλά και για τους ίδιους». Επίσης, χαρακτήρισε τον Μάνφρεντ Βέμπερ «πολύ πιο δεξιό από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Άνγκελα Μέρκελ», τονίζοντας ότι «ο Βέμπερ έχει τόση σχέση με τον Γιούνκερ, όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο» θεωρώντας «απίθανο η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι ή ακόμη και οι Φιλελεύθεροι να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή». Τέλος, τάχθηκε υπέρ της στήριξης της Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας ότι «ως ο μόνος Έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συνομολογώ ότι κάθε υποψηφιότητα Ελληνίδας ή Έλληνα για μια διακριτή θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι θετική για την πατρίδα μας».