Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ  σε ομιλία της σήμερα το μεσημέρι κατά τις εργασίες του συνεδρίου του κόμματός της CDU, το οποίο αναμένεται να σφραγισθεί από την πανηγυρική της επανεκλογή στην ηγεσία του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην πορεία και αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η κ. Μέρκελ απέρριψε την άποψη ότι η κρίση έχει σχεδόν ξεπεραστεί, αλλά αντίθετα τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί προσεχτικά και σε βάθος χρόνου.

«Η κρίση αυτή δεν μπορεί να λυθεί εν μία νυκτί γιατί δεν δημιουργήθηκε εν μία νυκτί. Θέλω να βγει το ευρώ δυνατότερο από την κρίση απ΄ ό,τι μπήκε. Και μιας και εμείς το καταφέραμε ήδη στην Γερμανία, μπορούμε να το καταφέρουμε και στην Ευρώπη. Η Γερμανία είναι καλά μόνο αν και η Ευρώπη είναι καλά.

Αν θέλουμε να παίζουμε παγκοσμίως έναν ρόλο, αυτό είναι εφικτό μόνο εντός της ευρωπαϊκής ένωσης. Το ευρώ σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα απλό νόμισμα», ήταν μερικά από τα λόγια της επί του θέματος.

Η ομιλία, που χαρακτηρίστηκε από αναφορές αυτοθαυμασμού για το έργο της κυβέρνησής της και σποραδικές επιθέσεις προς την αντιπολίτευση, έκλεισε με τον απαραίτητο εθνικο-πατριωτικο-κομματικό τόνο: «Πάντα παίρναμε το τιμόνι, ώστε να οδηγήσουμε το περήφανο πλοίο του CDU. Όχι για το δικό μας καλό, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων στη Γερμανία, την Ευρώπη. Αυτό είναι το καθήκον μας …».

Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών ανοίγουν σήμερα στο Ανόβερο, με κύριο διακύβευμα την επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκλε στην ηγεσία του κόμματος, η οποία θεωρείται περισσότερο από δεδομένη.Η κ. Μέρκελ ήδη μετρά 12 χρόνια στο «τιμόνι» του κόμματος αλλά η δημοτικότητα της δεν παρουσιάζει καμία κάμψη.

Στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος, η επανεκλογή της Μέρκελ έφτασε στο 90,4%, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά πολύ υψηλότερα στο φετινό συνέδριο. Σ

Σε γενικές γραμμές ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα κυλήσουν περισσότερο ομαλά από ποτέ καθώς δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις στις ομιλίες των συνέδρων, τη στιγμή που εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν ανοιχτές αντιπαραθέσεις και ζητήματα που κατά το παρελθόν, έχουν προκαλέσει τριβές και διαμάχες στο εσωτερικό του κόμματος. Τ

ο ανέμελο αυτό κλίμα δεν πρόκειται να διαταραχθεί ούτε από το μείζον θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, καθώς όπως επισημαίνεται, αν και στις τελευταίες ψηφοφορίες για τα πακέτα στήριξης υπήρξαν διαρροές και αντάρτες, το κόμμα πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της συσπείρωσης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του φθινοπώρου του 2013.

Με την πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών να θεωρείται δεδομένη, μείζον ζήτημα αποτελεί η μετεκλογική συνεργασία του κόμματος για το σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα σενάρια συνεργασίας – με τους Σοσιαλδημοκράτες ακόμα και με τους Πράσινους – να παραμένουν ανοιχτά.