Χατζηδάκης: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας έχει παρουσιαστεί από το 2016»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:34
12/02/2019
Χατζηδάκης: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα
16
loading

Σχετικά με την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών -και υποψήφιος στον βόρειο τομέα στις επόμενες εθνικές εκλογές- Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, τόνισε ότι «η θέση της Νέας Δημοκρατίας έχει παρουσιαστεί από το 2016 και είναι ευρύτερη, δεν καλύπτει μόνο τον νόμο Κατσέλη, καλύπτει συνολικά το θέμα των κόκκινων δανείων».

«Τα κόκκινα δάνεια είναι πια στην Ελλάδα, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης και των πιστωτών, στο 46%, με επίσημα στοιχεία. Είναι πανευρωπαϊκό ρεκόρ, ενδεχομένως και παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη χώρα είναι η Κύπρος με 29%, τρίτη η Ιταλία με 11% και μετά ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 5%. Εμείς από το 2016 είχαμε πει ότι χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση διότι θα το πληρώσουμε όλοι μαζί αυτό το πρόβλημα, τράπεζες, φορολογούμενοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, οι πάντες. Λέμε ότι θα πρέπει στα επιχειρηματικά δάνεια να υπάρχει ένας απλός μηχανισμός, όχι ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης που δεν έχει λειτουργήσει καθόλου, έχουν καλυφθεί μόνο χίλιες κάτι περιπτώσεις, με βάση τον οποίο οι τράπεζες έχουν πάρει τις λεγόμενες προβλέψεις σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας», επισήμανε. «Αυτό», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «αφορά στον νόμο Κατσέλη, που κι εκεί είναι τα κόκκινα δάνεια και που κι εκεί εμείς προτείνουμε μια σειρά από ρυθμίσεις».

«Προτείνουμε κατ' αρχήν μια επιτάχυνση της διαδικασίας, που κρατάει καμιά 15αρια χρόνια, προτείνουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός που ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και υπάρχει μηχανισμός διασταύρωσης στοιχείων μεταξύ τραπεζών, μεταξύ τραπεζών, εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων. Προτείνουμε επίσης να ξεκινάει η όλη διαδικασία από τον έλεγχο των υποθέσεων εκείνων που υπάρχουν μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία γιατί εκεί μπορεί να κρύβονται περισσότερο και μπαχτατσήδες», πρόσθεσε.

«Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό υπάρχει μια σύμπτωση σε επτά επιμέρους διατάξεις, μεταξύ των οποίων είναι η απλούστευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αλλαγή του καθεστώτος ασυλίας των βουλευτών, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Εμείς είχαμε πει στον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, αν δεν συμπίπτουμε, να δώσουμε τη δυνατότητα στην επόμενη Βουλή, εφόσον μεσολαβούν εκλογές σε κάθε συνταγματική αναθεώρηση, να αποφασίσει η ίδια για την κατεύθυνση. Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε τις αναθεωρητέες κατά τον ΣΥΡΙΖΑ διατάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις αναθεωρητέες κατά τη Νέα Δημοκρατία διατάξεις, να μεσολαβήσουν εκλογές και ο λαός στη συνέχεια να αποφασίσει για την κατεύθυνση προκειμένου η επόμενη Βουλή να πάρει τις αποφάσεις. Αυτό τελείωσε και αυτό που απομένει πια είναι να δούμε ποιες διατάξεις θα συγκεντρώσουν 180 ψήφους, ώστε να αναθεωρηθεί στη συνέχεια με 151, ποιες διατάξεις θα πάρουν τώρα 151 ψήφους προκειμένου στη συνέχεια να αναθεωρηθούν με 180 ψήφους. Αυτή είναι η μόνη τεχνική δυνατότητα που υπάρχει», εξήγησε ο κ.Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που ορίζει τον χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, ο κ.Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Εκεί, εμείς έχουμε υπερψηφίσει και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διότι συμφωνούμε σε κάποια σημεία και στη φιλοσοφία κρατώντας το δικαίωμα στην επόμενη Βουλή, η Βουλή να αποφασίσει κυρίαρχα όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες αναθεωρήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης στο άρθρο 16 γιατί, παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει στην επιτροπή, δεν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει άποψη. Εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση για δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει μια πρόταση για μη κρατικά πανεπιστήμια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ακούσει κάποια πρόταση παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο πια που κρατάει αυτή την απαγόρευση».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, ώστε η επόμενη Βουλή να διασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε: «Αυτή είναι η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ. Σέβομαι τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ. Εμείς λέμε ότι από την ώρα που μεσολαβεί ο λαός δεν θα έπρεπε να ακυρώσουμε τη δυνατότητα του λαού να καθορίσει την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσδώσει στη συνταγματική αναθεώρηση την κατεύθυνση που θέλει. Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο η εντολή του λαού να υλοποιηθεί».

Ερωτηθείς σχετικά με την επομένη της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον τρόπο που η ΝΔ τοποθετείται στο εξής διευκρίνισε: «Κανείς δεν παραγνωρίζει ποια είναι η επίσημη ονομασία. Αυτή (σ.σ. Βόρεια Μακεδονία) είναι πλέον η επίσημη ονομασία με υπογραφή -δυστυχώς- της Ελληνικής Δημοκρατίας[...] Αυτό το οποίο εμείς τονίζουμε, πέρα και από το θέμα της επίσημης ονομασίας -και προφανώς δεν είμαστε εκτός του διεθνούς πλαισίου για να παραγνωρίζουμε τις όποιες επίσημες συμφωνίες της χώρας- υπάρχει προφανώς η συνείδηση του καθενός, η εθνική φιλοτιμία του καθενός και υπάρχει και κάτι που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, μιλώντας για την ταυτότητα και τη γλώσσα, που είπε ότι εμείς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας "Μακεδόνες" δεν πρόκειται να τους αποκαλούμε. Διότι εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση είναι να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση των Σκοπίων να αυτοαποκαλεί τον λαό της "Μακεδόνες"».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar siemens

  Χρεοκοπησατε το κομμα σας
  Χρεοκοπησατε την Ελλαδα
  Και αυτο προβαλλεστε ως σωτηρες τωρα.

 2. avatar Νεοι Δουλοι του Κουλη.

  Το δανειο της ΝΔ που χρωστατε βρε κλεφτες τι θα γινει?
  Στο χρεος κιαυτο? Στις πλατες μας?
  Γιαυτο λυσσαξατε για την εξουσια τοσο?

 3. avatar ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ

  ΟΤΑΝ ΔΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΛΟΥΚΩΣΑΤΕ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΤΑΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΛΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!! ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΠΙΣΩ!!!

 4. avatar @@@@@

  Τα κόκκινα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πότε θα πληρωθούν(ξέχασα το ΠΑΣΟΚ έγινε ΚΙΝΑΛ και παραγράφηκαν τα χρέη του)επίσης του κήρυκα Χανίων .Αλλά γιαυτά τσικουδιά έτσι Χατζηδακη

 5. avatar Τραπεζικός

  Τα κόκκινα δάνεια δεν τα δημιούργησε η κυβέρνηση... Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των τραπεζιτών για χορήγηση δανείων σε όποιον μιλούσε Ελληνικά!
  Έβγαζαν τεράστιες προμήθειες και bonus...
  Θυμηθείτε... Περίοδος Σημίτη, Νέας Δημοκρατίας... Την ανακεφαλαίωση των μπατιρημένων Τραπεζών, τις πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες!

 6. avatar Αρβανιτης

  Οποιαδηποτε λυση για τα "κοκκινα δανεια" πρεπει να επιβαρυνει αναλογα τις Τραπεζες, που δεν τηρησε τους κανονες, το Κρατος, που δεν επεβαλε την τηρηση των κανονων, τους οφειλετες, ειδικα αυτους που ανηκουν στην κατηγορια των στρατηγικων κακοπληρωτων.
  Πρεπει να εξαντληθουν οι δυνατοτητες στηριξης των οφειλετων που αντικειμενικα θελουν αλλα δεν μπορουν.
  Επισης πρεπει, για πρωτη φορα, να υπαρξει καποια επιβραβευση για τους συνεπεις οφειλετες.

 7. avatar Αρβανιτης

  Μεγαλη ευθυνη για τα "κοκκινα δανεια" εχουν οι ιδιες οι Τραπεζες.
  Επι σειρα ετων δανειζαν χωρις οριο, αγνοωντας συστηματικα τους πιστωτικους κανονες της Τραπεζας της Ελλαδος και την κοινη τραπεζικη λογικη.
  Με κινητρο τα υψηλα κερδη και τα bonus των στελεχων, υπεσκαψαν τα θεμελια της ελληνικης οικονομιας.
  Εγκλημα για το οποιο κανεις δεν εδωσε λογο και κανεις δεν τιμωρηθηκε.

 8. avatar Η δεξιά του κυρίου…

  Πλήρωσε πρώτα το δάνειο της ν.δ και του Μητσοτάκη στην Κρήτη και μετα μας σωζεις...

 9. avatar Επί ποίων

  κυβερνήσεων δόθηκαν; Των κομμάτων τι χρώμα έχουν;

 10. avatar Lxi

  Ευχαριστουμε τον παντα συμπαθη, τουλαχιστον προς εμε ,Β´ αντ/δρο της ΝΔ για την χρηστικη πληροφορια που μας εδωσε ,για το πανευρωπαικό ρεκορ της Ελλαδος μας στα κοκκινα δανεια ..Αλλα θα θελαμε να μας πληροφορησει εαν ειναι αληθες οτι το παγκοσμιο ρεκορ σε απληρωτα δανεια κομματος, σε αναλογια βεβαια κατοικων ανα χωρα, το κατεχει το κομμα της Νεας Δημοκρατιας και ειναι πλεον 256 εκατομμυρια Ευρω με τους νομιμους τοκους υπερημεριας.
  Τωρα αυτο το κομμα που δεν μπορει να διαχειρισθει τα δικα του χρεη—ρεκορ, πως μπορει να ζητα να το εμπιστευθουν οι Ελληνες πολιτες για να διαχειρισθει τα οικονομικά της χωρας. ? Ειναι ενα ερωτημα ,που καλουνται να το απαντησουν τα καλοπιστα εθνικια , αν υπαρχουν ακομη .!!

  1. avatar Κλεων …αλλα Λεων.

   Καλα τα λες φιλε μου, μακαρι και να τα διαβαζε κανενας απο τους δηθεν αρμοδιους. Αλλα δυστυχώς φωνή βοωντος εν τη ερημω.. ! Ο ενας καλυπτει τον αλλον και οπως παντα την πληρωνουμε οι μικροί και οι μεσαίοι .

 11. avatar Ρήγας

  Ρε Χατζηδάκη σε άγριες απευθύνεσαι ποιοι δημιούργησαν τα κόκκινα δάνεια!

 12. avatar χατζηδακη εισαι

  για φάσκελα με χέρια και με πόδια!!! δεν ήξερε, δεν γνώριζε ο κύριος...μαζί τα φάγαμε λοιπόν που λέει και ο θεόρατος. αυτοί που σας ψηφίζουν θέλουν ψυχιατρική εξέταση.

 13. avatar Sotiris

  Οι Τράπεζες είχαν υπερδανίσει τους Έλληνες. Δεν το θυμάστε ?
  Τα Ελληνικά νοικοκυριά ήταν προ κρίσεως υπερχρεωμένα ? Δεν το θυμάστε ?
  Έρχεται η κρίση και παραδίνετε, χωρίς δισταγμό, τους Έλληνες που φροντίσατε την υπερχρέωσή τους, βορά στα αρπακτικά, τους τοκογλύφους ! και ταυτόχρονα τους ξαναφορτώνετε με δάνεια από τις ανακεφαλαιώσεις (4 οι γνωστές) τους ίδιους και τα παιδιά τους παίρνοντάς τα από φόρους ! ! ! ! ! !
  Έχετε τρελαθεί όλοι εκεί στο κυνοβούλιο ?
  Με ποιό σκεπτικό οι Έλληνες θα εξοφλήσουν τα δάνειά τους τουλάχιστον 20 φορές ?
  Με ποιό σκεπτικό τους παίρνετε τα σπίτια αθεόφοβοι, έχοντας τους στερήσει το δικαίωμα στην εργασία, χωρίς αυτοί πουθενά να φταίνε ? ? ? ?
  Γιατί δεν τους διαγράφετε τα δάνεια, που τράπεζες εν παροξυσμό κέρδους τους δίνανε, αφού σ' αυτές τις ίδιες τις τράπεζες τα επιστρέψατε πολλαπλά από τις ανακεφαλαιώσεις ? !
  Τι συμβαίνει μ' εσάς ?
  Είστε με τα καλά σας ?
  Περιμένετε να μείνουν εδώ, στην πατρίδα τους οι Έλληνες ?

  1. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

   ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΙ .... ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ τα θυμωμαστε όλα ...!!! ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ .

  2. avatar Lxi

   Mπραβο sotiris , βλεπεις που οταν θελεις γραφεις και σωστα και λογικα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει