Μέχρι τα ξημερώματα ανέμενε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α Σαμαράς τη συμφωνία του Eurogroup η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 44 δισ. σε τρεις δόσεις αρχής γενομένης από τις 13 Δεκεμβρίου. Η πρώτη δόση θα αφορά τα 31,2 δισ. ευρώ.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι έλληνες όλοι μαζί. Ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός θα απευθύνει πιθανότατα διάγγελμα για να εξηγήσει στους πολίτες το πλαίσιο της συμφωνίας και ταυτόχρονα να στείλει μηνύματα για τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια δήλωση δεκαεπτά λέξεων ο κ Σαμαράς χρησιμοποίησε δυο φορές τη φράση «όλοι μαζί».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή και με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και δεν αποκλείεται να συναντηθεί μαζί τους εντός τη ημέρας.

Ο κ. Σαμαράς που βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Στουρνάρα και ηγέτες της ευρωζώνης είδε ότι το κλίμα άλλαξε μετά τις δέκα το βράδυ όταν στο δείπνο που ξεκίνησε, Λαγκάρντ και Σόιμπλε είχαν συμφωνήσει για το πλαίσιο μείωσης των επιτοκίων κατά 1% βάζοντας και πρόσθετη απομείωση με βάση τα πλεονάσματα της χώρας.

Ούτως ή άλλως η κ. Λαγκάρντ είχε συμφωνήσει για μείωση του χρέους στο 124% το 2020 από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και απέμενε η συμφωνία και η δέσμευση των ευρωπαίων για περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους δυο χρόνια αργότερα ώστε να φθάσει στο 110%.

Αλλά και η επαναγορά του χρέους θα πρέπει να έχει κλείσει έως τις 13 Δεκεμβρίου αν και απέφυγαν να προσδιορίσουν το ύψος του ποσού που θα αγοραστεί και πόσο θα ξοδέψει το ΕΤΧΣ. Το ορόσημο της 13ης Δεκεμβρίου είναι σημαντικό καθώς με βάση τα όσα θα έχουν γίνει θα αποφασίσει το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει και το δικό του τμήμα των δανείων.