Σε συμφωνία για μείωση του χρέους στο 124% το 2020 κατέληξε το Eurogroup, λίγο μετά τα μεσάνυχτα μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει πως αποφασίστηκε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική είδηση για την Ελλάδα.

Για να επιτευχθεί αυτό, συμφωνήθηκε μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς από την Ελλάδα μέρους του χρέους της, της μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα, και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων.

Επίσης ένα τμήμα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ θα επιστραφούν έμμεσα στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, λέγοντας πως υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσουν τα κράτη- μέλη να περάσουν την απόφαση από τα κοινοβούλια τους, ενώ η πρώτη δόση των 34 δισ. ευρώ αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου (επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup).

Σχετικά με την εκταμίευση των υπόλοιπων ποσών, όπως σημείωσε ο κ. Γιούνκερ θα γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων , Όλι Ρεν ο οποίος σημείωσε πως με τη σημερινή απόφαση περιορίζεται το κλίμα αβεβαιότητας όχι μόνο γύρω από την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε», τόνισε.

«Τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουμε ένα αποτέλεσμα, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιό μας για να αποφασίσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκτός από τη Γερμανία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου τους.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Eurogroup, το οποίο αναφέρει τα εξής:

Το Eurogroup χαιρετίζει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και τονίζει ότι σύμφωνα με την Τρόικα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει υιοθετήσει με ικανοποιητικό τρόπο μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και για τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για το 2013 και για μια φιλόδοξη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» σε αυτό το δεσμευμένο λογαριασμό.

Το Eurogroup συμφώνησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ μετατίθεται από το 2014 στο 2016 , λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος .

Στη συνέχεια το Eurogroup αναφέρει ότι η Ελλάδα εξετάζει βέβαια μέτρα μείωσης του χρέους στο προσεχές μέλλον, «τα οποία ενδεχομένως αφορούν δημόσια προσφορά αγοράς διαφόρων κατηγοριών εθνικών υποχρεώσεων. Αν επιλεγεί αυτή η οδός οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή ανταλλαγής δεν αναμένεται να υπερβαίνει αυτές τις τιμές κλεισίματος, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2012.»

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

– Μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα . Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

– Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).

– Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.

– Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το Εurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, η ευρωζώνη δεσμεύεται να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά και από αυτό μέχρις ότου επανέλθει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της καταβολής της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του ΕΤΧΣ, η οποία ανέρχεται σε 43,7 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 10,6 δισ. ευρώ προβλέπονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και 23,8 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ομολόγων του ΕΤΧΣ προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα καταβληθούν το Δεκέμβριο. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού ύψους 9,3 δις. ευρώ θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Μνημονίου συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο).

Το Eurogroup τονίζει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει και τυπικά την εκταμίευση, ως τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες και ανάλογα με το αποτέλεσμα της ενδεχόμενης επαναγοράς από την Ελλάδα ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.