Σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσει τελικά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η συζήτηση για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (σ.σ. ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, με στόχο να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βουλευτές και στα κόμματα για να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με την ψήφισή του.

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες προς κύρωση το Πρωτόκολλο για την προσχώρηση της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, μετά τη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η πΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Σημειώνεται ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου από το ελληνικό κοινοβούλιο αποτελεί προαπαιτούμενο για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει επισήμως η ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ονομασία με την οποία θα γίνει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Δείτε εδώ έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή

Καμμένος: Με 180 βουλευτές η κύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στον ΝΑΤΟ απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών γιατί εκχωρεί κυριαρχία, υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο Twitter, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να στηρίξει μία πρόταση αντισυνταγματικότητας.

«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;» αναφέρει ο Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.