Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, χθες και προχθές, στον Άγιο Δομίνικο, με κεντρικό θέμα τους κινδύνους για τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα από την άνοδο του ακραίου λαϊκισμού και του νέο-φασισμού και την χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες χρήση των νέων τεχνολογιών, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισαν ότι η αλλαγή στην αστάθεια που παρατηρείται στο διεθνές σύστημα, θα προκύψει μόνο μέσα από τις προοδευτικές αξίες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, συζητήθηκαν εκτεταμένα οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και με ομόφωνο ψήφισμά της η Σοσιαλιστική Διεθνής απευθύνει έκκληση για άμεσες δημοκρατικές εκλογές, ενώ τονίζεται και η αντίθεση σε κάθε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι μια πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση με σοβαρές συνέπειες. Επίσης, αποφασίστηκε η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα.

Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνέπεσε με την 80η επέτειο από την ίδρυση του Επαναστατικού Δομινικανού Κόμματος (PRD), που είναι σήμερα μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ο ηγέτης του και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μανουέλ Βάργκας, προεδρεύει από την αρχή του χρόνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.