Ικανοποιημένος από το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο Ξανθός

«Το νέο μοντέλο όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:37
28/01/2019
Ικανοποιημένος από το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο Ξανθός
6
loading

Μια πρώτη αποτίμηση της λειτουργίας του νέου μοντέλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με στόχο την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει αλλά και τον σχεδιασμό για τη συνέχεια, έγινε σήμερα σε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και οι συντονιστές των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) του Λεκανοπεδίου Αττικής, ο Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι στόχος του νέου μοντέλου της ΠΦΥ είναι να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, εδραιώνοντας σταδιακά μια νέα κουλτούρα στη φροντίδα που δεν εστιάζει μόνο στο άτομο, αλλά ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην κοινότητα και τροποποιεί «ανθυγιεινές» ατομικές συμπεριφορές και υπερβαίνει το νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ.

Όπως τόνισε, το νέο μοντέλο της ΠΦΥ όχι μόνο δεν κατέρρευσε, όπως παραπειστικά λέγεται και γράφεται, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και σταδιακής επίλυσης των προβλημάτων που εμφανίζει κάθε αλλαγή στην αρχική της φάση, αφού σε ενάμιση χρόνο λειτούργησαν 110 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 26 στην Αττική, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέες δομές.

Σημείωσε ακόμη, ότι αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα αν αναλογιστεί κάποιος ότι συντελέστηκε σε περίοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας και έγινε πραγματικότητα επειδή υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά του υπουργείου Υγείας με την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ, όπως είπε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η ΠΦΥ είναι το «κλειδί»  για μια υγειονομική φροντίδα ανοικτή σε όλους τους πολίτες που έρχεται να πλαισιώσει την τεράστια τομή που έγινε με την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Διευκρίνισε ακόμη ότι το λεγόμενο «gatekeeping» και το σύστημα παραπομπών, που σταδιακά θα ενσωματωθούν στην ΠΦΥ δεν έρχονται να βάλουν φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, αλλά να κρατήσουν ανοικτές τις «θύρες» του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό για τους πολίτες και πιο οργανωμένο και ορθολογικό για το σύστημα υγείας.

«Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, η ενίσχυση των ΤΕΠ των νοσοκομείων που επιχειρούμε με την πρόσληψη 520 μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα-αποκατάσταση, που παρουσιάσαμε πρόσφατα με την ενίσχυση των ΚΕΦΙΑΠ, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και κατέληξε: «Το νέο μοντέλο στην ΠΦΥ είναι ένα "στοίχημα" εθνικής σημασίας που υπηρετεί τον στόχο της καθολικής κάλυψης και της ισότητας στην υγεία. Γι΄ αυτό είναι μια δομική αλλαγή στο ΕΣΥ που ήρθε για να μείνει».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Autoapascholoumenos

  Ρε το έχετε "τερματίσει"!
  Βγαίνετε κάποια στιγμή από τον μικρόκοσμο σας; Της κακομοίρας γίνεται στην υγεία. Αν δεν έχεις χρήμα να πας ιδιωτικά, ο χρόνος αναμονής ενός ραντεβού ξεπερνάει τον χρόνο κύησης ελέφαντα. Συνέλθετε λίγο.

 2. avatar SER 30

  (ΠΦΥ) (ΚΥ) (ΤΟΜΥ) ( ΠΟΥ ) ( ΤΕΠ ) ( ΚΕΦΙΑΠ ) ( ΕΣΥ ) ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ . ΓΕΜΙΣΑΝΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΙΠΟΤΑ . ΕΙΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΟΠΥΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ Γ . ΣΟΥΤΣΟΥ 4 ( ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΤΗΡΙΟ ) ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ 2 0 0 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΑΝ ΖΩΑ ΠΕΤΑΞΑΝΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΗΔΙΑ ( 2 0 0 ΕΡΓΑΤΟΗΜΕΡΕΣ ) ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΣΧΕΤΟΑΝΙΚΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝΙΖΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ . ΡΕ ΟΥΣΤ .

 3. avatar jasmine

  Ζει σε ένα παράλληλο συμπαν

 4. avatar Η διαφθορά έχει όνομα

  Αν έμεναν λίγο ακόμα οι κλεφταράδες της ΝΔ και του Πασοκ, θα τα ξεπουλούσαν όλα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα! Όπως έκαναν με το πρότυπο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν!

 5. avatar Tρέχα γύρευε και νικολό καρτέρει.

  Όταν τα ΤΟΜΥ λειτουργήσουν εν παραλλήλω με τα ΤΕΠ όπου
  το ''gatekeeping'' εκφράζεται μέσα απο τις δομές του ΠΦΥ με
  συνδυαστική προσέγγιση του ΚΕΦΙΑΠ , τότε ψάχνεις που είναι το ΕΣΥ,
  και λες το ΕΓΩ ποιό είναι?

 6. avatar Πάνθηρας

  Αυτοϊκανοποίηση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει