«Το μεσημέρι κάποιοι βουλευτές θα σηκώσουν το χέρι τους απέναντι στην Ιστορία μας, αλλά θα έχουν το κεφάλι χαμηλωμένο. Γιατί αυτή η συμφωνία μάς κάνει τεράστια εθνική ζημιά, αποσταθεροποιεί την περιοχή και φέρνει μαύρα σύννεφα γύρω από την Ελλάδα» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας πως «είχαμε χθες την ευκαιρία στο Κοινοβούλιο να δούμε μια ιστορική αναδρομή που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου μέχρι και σήμερα, καταδεικνύοντας με στοιχεία ότι ποτέ δε δόθηκε ούτε το όνομα της Μακεδονίας, ούτε αναγνωρίστηκε “μακεδονική” γλώσσα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «μία σειρά μεγάλων ηγετών με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και που σε καμία περίπτωση δεν ήταν ακροδεξιοί, υπερασπίστηκαν σθεναρά την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τη γλώσσα, την Ιστορία μας, το αίμα που χύθηκε στα μακεδονικά χώματα και δημιούργησαν μια παρακαταθήκη: να είναι υποχρεωμένο το γειτονικό κράτος να τα αποδεχτεί ώστε να μπορέσει να έχει οντότητα και να μπει στους διεθνείς οργανισμούς» κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά να τα δώσει όλα».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συγκλονιστική ομιλία αποδόμησε ένα προς ένα τα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών και της ρηματικής διακοίνωσης, λέγοντας ουσιαστικά ότι απεμπολήσαμε ότι είχαμε κατακτήσει. Είμαστε με αυτή τη συμφωνία υποχρεωμένοι να αποδεχόμαστε τον όρο Μακεδονία και “μακεδονικός”, για τον πολιτισμό τους, για τα προϊόντα τους, για τα βιβλία της Ιστορίας τους. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον νομικά να τα αποδεχόμαστε, ενώ ταυτόχρονα τελεί υπό την αίρεση των Σκοπίων αν θα κυρώσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους» τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως τα έδωσε όλα γιατί, όπως είπε, «ο κ. Τσίπρας αποφάσισε για ιδιοτελείς σκοπούς να διαλύσει τη ΝΔ και μετά την κεντροαριστερά, παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια και έναντι φαίνεται κάποιων ανταλλαγμάτων που θεωρεί ότι θα πάρει από τον ξένο παράγοντα. Η κυβέρνηση έδωσε με την υπογραφή της “a priori” την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην Ε.Ε.»

«Δεν υπάρχει πιο προβληματική, πιο ζημιογόνος για τα εθνικά μας θέματα και πιο ντροπιαστική συμφωνία από αυτή. Καταλαβαίνω τους συναδέλφους που είχαν και προεκλογικά αντίθετη από τη δική μας άποψη. Αυτοί όμως που έλεγαν μόλις πριν λίγους μήνες ότι δε θα έδιναν ποτέ τη Μακεδονία μας, αυτοί που ψηφίστηκαν από τους Έλληνες για να βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ξαφνικά βρέθηκαν στη συμπολίτευση ανταλλάσσοντας την ψήφο που πήραν από το λαό με μια υπουργική καρέκλα για λίγους ακόμα μήνες.

Αυτοί είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτοι και γέρνουν σήμερα την πλάστιγγα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια κυβέρνηση-τερατούργημα με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και άκρα βουλευτές άσχετους ιδεολογικά με το ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν σήμερα μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.