Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών το οποίο ζητάει από την Αθήνα να μην έχει τη διαχείριση των χρημάτων από το μηχανισμό στήριξης, αλλά αυτά να μπαίνουν σε λογαριασμό που θα εποπτεύεται από την ΕΚΤ.

Οι αναταράξεις προκλήθηκαν από την αποκάλυψη του Ευαγ. Βενιζέλου, ο οποίος και έδωσε το έγγραφο στη δημοσιότητα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Αν και από την κυβέρνηση λένε ότι έχουν ήδη απορρίψει τις προτάσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών, οι οποίες ουσιαστικά σημαίνουν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει να κατατεθεί στη Βουλή τόσο το επίμαχο έγγραφο, όσο και η απάντηση της Ελλάδας.

Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του κόμματος απέδιδαν τη δήλωση του κ. Βενιζέλου περί προτεκτοράτου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών αρχηγών, ως απάντηση στη γερμανική απαίτηση για αφυκτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε σήμερα το πρωί στο θέμα τονίζοντας ότι το έγγραφο έφτασε στο υπουργείο οικονομικών την 20η Οκτωβρίου, δηλαδή το Σάββατο και καλεί όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί…

Να κατατεθεί στη Βουλή το έγγραφο και η απάντηση της Ελλάδα ζητάει ο Αλ. Τσίπρας

Να κατατεθεί στη Βουλή το έγγραφο ζητάει ο Αλέξης Τσίπτας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακόνωση: «Χθες στις 23 Οκτωβρίου 2012 και μετά από τη συνάντηση των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης διέρρευσαν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι έχει αποσταλεί, από τη Γερμανική προς την ελληνική κυβέρνηση, έγγραφο για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της χώρας. Το περιεχόμενο του εγγράφου δημοσιοποιήθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο με τίτλο «Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου».
Αιτούμαι:
1. Το ακριβές αντίγραφο του σχετικού γερμανικού εγγράφου.
2. Τη σχετική αλληλογραφία στην οποία συμπεριλαμβάνεται το αναφερόμενο έγγραφο.
3. Το ακριβές αντίγραφο της απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης».