Η κοινωνική συνοχή, η καθολική κάλυψη και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν οδηγοί στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση – ανέφερε μιλώντας απόψε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Εμείς με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αυτά τα χρόνια καταφέραμε να διασώσουμε τη δημόσια περίθαλψη, καταφέραμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας όρθιο, να καλύψουμε με καθολικό τρόπο τον κόσμο, χωρίς αποκλίσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο που περιλαμβάνει και την ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και περίθαλψης, και κυρίως προωθεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

«Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας και της προνοιακής πολιτικής, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα μέτρα για την παιδική φτώχεια, τα στεγαστικά επιδόματα, η διατροφική υποστήριξη ανθρώπων με πολύ χαμηλό εισόδημα, όλα αυτά είναι παρεμβάσεις, που εκτός από την κοινωνική συνοχή, είναι και επένδυση στην καλύτερη υγεία του πληθυσμού», είπε ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας ότι οι κοινωνίες ανισότητας έχουν χειρότερη υγεία.

είπε ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που εξώθησαν εκτός συστήματος 2.500 έως 3.000 γιατρούς και άφησαν ακάλυπτο υγειονομικά τον κόσμο, που σήμερα εγκαλούν το σύστημα.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε με στοιχεία στα αυξημένα κονδύλια για τη δημόσια περίθαλψη και τη δημόσια υγεία και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

– Την «κρίσιμη και κορυφαία τομή» στην καθημερινή κάλυψη και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτή ήταν η μεγάλη αλλαγή και αυτή η αλλαγή, οδήγησε φέτος, μέχρι τον Νοέμβριο, 852.000 ανθρώπους ανασφάλιστους, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, με ισοτιμία και αξιοπρέπεια, να συνταγογραφηθούν τα φάρμακά τους, να κάνουν εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για τα φάρμακα τους, μέχρι στιγμής είναι 205.000.000 ευρώ η δαπάνη», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

– Τη διαγραφή χρεών 28 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί στις εφορίες για τους ανασφάλιστους ανθρώπους, που αναγκαστικά το σύστημα υγείας τους είχε περιθάλψει επειδή είχαν επείγουσες ανάγκες υγείας.

– Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ.

– Τα χρήματα που διατέθηκαν για τους χρονίως πάσχοντες που ρυθμίζουν την πάθησή τους με γενόσημα φάρμακα και ανήκαν στην κατηγορία των νοσημάτων με συμμετοχή 10%.

– Την περικοπή της επιβάρυνσης του 1 ευρώ ανά συνταγή επειδή ενοποιήθηκαν όλα τα φάρμακα ανά συνταγή.

– Τις 350.000 δωρεάν επισκέψεις σε οικογενειακούς γιατρούς στις τοπικές μονάδες υγείας. «Είναι σημαντική ανακούφιση και σημαντική παρέμβαση ως προς το σκέλος της ποιότητας της φροντίδας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

– Την πρόβλεψη για οδοντιατρική φροντίδα του παιδικού πληθυσμού, στον Προϋπολογισμό του 2019. «Είναι κάτι που έχει να συμβεί από το δημόσιο σύστημα, εδώ και δεκαετίες. Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΠΥ θα καλύψει οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών που σήμερα επιβάρυναν στο 100% τις οικογένειές τους» είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

– Τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για χρόνιους ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες ειδικών νοσημάτων.

– Τη δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς, συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις της κύριας νόσου.

«Αυτός ο συνδυασμός της καθολικής κάλυψης και της ενδυνάμωσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν το κρίσιμο στοιχείο που επηρεάζει και αμβλύνει τις υγειονομικές ανισότητες και πλέον έχουμε μετρήσιμους δείκτες γι’ αυτό», είπε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν σημαντική πτώση του δείκτη που αποτυπώνει τους πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι από την ιατροφαρμακευτή περίθαλψη. Αυτό συνιστά «απόδειξη ότι προωθούνται πολιτικές ισότητας στον πολύ ευαίσθητο χώρο της υγείας και κατανοούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό και για την υγεία και για την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο υπουργός.