Ξανθός: Κρατήσαμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας

«Είναι απύθμενο θράσος, πολιτικές δυνάμεις που αποδιοργάνωσαν πλήρως τις δημόσιες δομές, να ασκούν σήμερα κριτική»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1:07
18/12/2018
Ξανθός: Κρατήσαμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας
17
loading

Η κοινωνική συνοχή, η καθολική κάλυψη και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν οδηγοί στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση - ανέφερε μιλώντας απόψε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Εμείς με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αυτά τα χρόνια καταφέραμε να διασώσουμε τη δημόσια περίθαλψη, καταφέραμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας όρθιο, να καλύψουμε με καθολικό τρόπο τον κόσμο, χωρίς αποκλίσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο που περιλαμβάνει και την ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και περίθαλψης, και κυρίως προωθεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

«Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας και της προνοιακής πολιτικής, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα μέτρα για την παιδική φτώχεια, τα στεγαστικά επιδόματα, η διατροφική υποστήριξη ανθρώπων με πολύ χαμηλό εισόδημα, όλα αυτά είναι παρεμβάσεις, που εκτός από την κοινωνική συνοχή, είναι και επένδυση στην καλύτερη υγεία του πληθυσμού», είπε ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας ότι οι κοινωνίες ανισότητας έχουν χειρότερη υγεία.

είπε ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που εξώθησαν εκτός συστήματος 2.500 έως 3.000 γιατρούς και άφησαν ακάλυπτο υγειονομικά τον κόσμο, που σήμερα εγκαλούν το σύστημα.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε με στοιχεία στα αυξημένα κονδύλια για τη δημόσια περίθαλψη και τη δημόσια υγεία και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

- Την «κρίσιμη και κορυφαία τομή» στην καθημερινή κάλυψη και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτή ήταν η μεγάλη αλλαγή και αυτή η αλλαγή, οδήγησε φέτος, μέχρι τον Νοέμβριο, 852.000 ανθρώπους ανασφάλιστους, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, με ισοτιμία και αξιοπρέπεια, να συνταγογραφηθούν τα φάρμακά τους, να κάνουν εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για τα φάρμακα τους, μέχρι στιγμής είναι 205.000.000 ευρώ η δαπάνη», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

- Τη διαγραφή χρεών 28 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί στις εφορίες για τους ανασφάλιστους ανθρώπους, που αναγκαστικά το σύστημα υγείας τους είχε περιθάλψει επειδή είχαν επείγουσες ανάγκες υγείας.

- Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ.

- Τα χρήματα που διατέθηκαν για τους χρονίως πάσχοντες που ρυθμίζουν την πάθησή τους με γενόσημα φάρμακα και ανήκαν στην κατηγορία των νοσημάτων με συμμετοχή 10%.

- Την περικοπή της επιβάρυνσης του 1 ευρώ ανά συνταγή επειδή ενοποιήθηκαν όλα τα φάρμακα ανά συνταγή.

- Τις 350.000 δωρεάν επισκέψεις σε οικογενειακούς γιατρούς στις τοπικές μονάδες υγείας. «Είναι σημαντική ανακούφιση και σημαντική παρέμβαση ως προς το σκέλος της ποιότητας της φροντίδας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

- Την πρόβλεψη για οδοντιατρική φροντίδα του παιδικού πληθυσμού, στον Προϋπολογισμό του 2019. «Είναι κάτι που έχει να συμβεί από το δημόσιο σύστημα, εδώ και δεκαετίες. Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΠΥ θα καλύψει οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών που σήμερα επιβάρυναν στο 100% τις οικογένειές τους» είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

- Τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για χρόνιους ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες ειδικών νοσημάτων.

- Τη δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς, συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις της κύριας νόσου.

«Αυτός ο συνδυασμός της καθολικής κάλυψης και της ενδυνάμωσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν το κρίσιμο στοιχείο που επηρεάζει και αμβλύνει τις υγειονομικές ανισότητες και πλέον έχουμε μετρήσιμους δείκτες γι' αυτό», είπε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν σημαντική πτώση του δείκτη που αποτυπώνει τους πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι από την ιατροφαρμακευτή περίθαλψη. Αυτό συνιστά «απόδειξη ότι προωθούνται πολιτικές ισότητας στον πολύ ευαίσθητο χώρο της υγείας και κατανοούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό και για την υγεία και για την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο υπουργός.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Ξιφιας

  Γελοιε τσιπροφασιστα τα νοσοκομεία τα κέντρα υγείας και γενικά όλο το σύστημα υγείας το έκαναν άλλοι πριν από σένα.. Αν κυβερνούσες εσύ 40 χρόνια στις σπηλιές θα ήμασταν... Αλβανία θα ειμασταν μ εσας....

  1. avatar @Ξιφιας

   Ενω που ησουν πρωτα, στην Ελβετια? Γιαυτο πληρωνες 5 ευρω εισοδο στα νοσοκομεια? εξωγηινα μορφωματα γινατε απο το πολυ βοΣΚΑΙ.

 2. avatar λαοντζικος

  το γεγονος οτι μεσα στην κρίση οι Σαμαροβενιζελοι αύξησαν τα απαιτουμενα ένσημα για ασφάλιση και ο σύριζας ασφάλισε ολους ανεξαρτητως στην περιοδο της κρίσης, είναι αρκετο για δευτερη ευκαιρία στον Τσίπρα!!!

  1. avatar τριαλαρο

   τι χάπια παίρνεις??
   για να ασφαλιστεί κάποιος χρειάζεται να έχει 50 ένσημα, εδώ και 10 χρόνια(++) έτσι είναι. Ο τσίπρας από 1η μαίου θα το κάνει 75 ένσημα. Άρα κάποιος που θα τα αυξήσει είναι ο Τσίπρας. Οι σαμαροβενιζέλοι δεν τα αύξησαν.
   Σε ποιους όλους έδωσε ασφάλιση?? Το ξέρεις ότι υπήρχε η αυτασφάλιση από πάντα??? Η' βαριόσουν και αυτό να κάνεις? Και μη μου πεις για τους γύφτους γιατί είχαν απόρων.

 3. avatar ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ

  ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΙΣΩ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΑΠΙΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ !!!!ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΝΤΙΜΑ ΣΟΒΑΡΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ !!!

  1. avatar Λέω εγώ τώρα..

   Ωραίο το ποιηματάκι σου..πιάσε σειρά για
   τις επόμενες προσλήψεις , μιάς και πέρασες
   το τέστ εξυπνάδας ! Εύγε σου ..

  2. avatar τριαλαρο

   έντιμα? ποιοι οι αρχιψεύταροι?? γιατί να κοιτάξουν πίσω να δουν και τα δικά τους σκάνδαλα και την δική τους διαπλοκή? άσε γιατί μετά τις εκλογές τον βλέπω τον τσιπρα να φεύγει μόνιμα στο εξωτερικό.
   Και τι θα κάνει η καρδερίνα φοβάμαι τέτοια καθηγητριάρα που είναι χχαχαχαχαχα.
   (δεν το ξερα να παντρευτώ και εγώ έναν τέτοιο να με διορίσει μπαμ μπαμ και πρύτανη?)

 4. avatar Που είναι η ορθότητα!

  Για να κλείσεις ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ παθολόγο κάνεις 1 μήνα.
  Μετά άντε και να βρεις άλλη ειδικότητα (π.χ αγγειολόγος...).
  Και μόνο αυτά? Να πάρετε δρόμο [....] το ταχύτερο.

 5. avatar ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

  ΣΙΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΝΟΥΣ κε ανδρεα...................................
  ΚΡΑΗΣΑΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΘΙΟ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ.
  ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ............
  ΦΕΥΓΕΤΕ ΓΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.............................
  ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΙΙΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ.................

 6. avatar Dasparil

  πως φαίνεται ότι οι λεφτάδες δεν πάτε σε δημοσια νοσοκομεία

 7. avatar Φτωχός βιοπαλαιστής

  Πάντως στον τομέα της υγείας θεωρώ ότι έχει γίνει προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση

  1. avatar “……………..”

   .....με λάθος αποτέλεσμα !

  2. avatar Πρέπει να καταλάβεις κάτι εδώ μέσα

   Αν δεν το έχει κάνει η ΝΔ δεν θα είναι καλό. Εύσημα επιτρέπεται να δίνεις μόνο σε Κυριάκο και Σαμαρά

   1. avatar τριαλαρο

    λάθος, αν δεν είχε πει ο καθένας τους από καμια 100αρια ψέμματα, τότε ίσως να μπορούσαμε να δούμε τα καλά που θα κάνουν, μέχρι τώρα δεν έχω δει κάτι καλό να γίνεται. Και για το τελευταίο άσε η λίστα είναι υπερβολικάααααααα μεγάλη.

 8. avatar μπλα μπλα και αρχηδ…

  Το μονο που κρατησατε αρθιο ειναι το ψεμα σας [...]και τις καρεκλες σας [...] για να τσεπωνετε τα εκατομ.ευρωπουλακια Σας τα φωναζει καθε μερα Ψευτοαριστεροι [...] η Ζωητσα ο Λαφαζανης ο Αλαβανος Κουτσουμπας και εκατομ Υγειοις Πραγματικοι Αριστεροι του Ελλην Λαου .Την ψευτια σας και την λασπη σας να τα λετε στο βοθρο καναλο της ΕΡΤ [...] Σφυριζανελ Προδοτες ξεπουλησατε την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ και παραδωσατε ολοκληρη την Δημοσ.Περιουσια στου κολητους σας φιλους σας Τοκογλυφους για την εξουσια και την καρεκλα σας [...]

  1. avatar @ μπλα μπλα και αρχηδ…

   Ο Κηρυκας Χανιων πληρωνει καλα? Εμαθα εχετε ζορια τωρα που κοπηκαν τα ''δανεια με αερα''.

  2. avatar περασε

   να παρεις 0.80 εισαι πολυ καλο τρολ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει