Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την υιοθέτηση Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ για το Κόσοβο: «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Σερβίας να παρουσιάσουν από κοινού σχέδιο Απόφασης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την επαύριο της γνωστής γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Απόφαση αυτή συγκηδεμονεύτηκε από 28 ευρωπαϊκά κράτη (ΕΕ27 και Σερβία) και υιοθετήθηκε με ομοφωνία.

Στο κείμενο καταγράφεται ο στόχος της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για την περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τις θέσεις των πλευρών.

Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο της Σερβίας, Βoris Tadic, και την Υψηλή Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, για την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία τους.

Η Ελλάδα πάντα έλεγε ότι στο ζήτημα του Κοσόβου χρειάζεται “περισσότερη Ευρώπη”.

Η Ελλάδα εργάσθηκε, από την πρώτη στιγμή, με συνέπεια και πλήρη επίγνωση του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος για την επίτευξη του σημαντικού αυτού αποτελέσματος. Ανοίγει πλέον, με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Εθνών και με τις καλές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δρόμος για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ο σταθερός προσανατολισμός της Σερβίας προς την Ε.Ε. και τίθενται γερές βάσεις για την περαιτέρω προσέγγισή της στις ευρωπαϊκές δομές, την οποία η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις.

Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου είναι γνωστή και ξεκάθαρη. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά στη θετική εξέλιξη του διαλόγου. Επιδίωξή μας είναι η επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μέσω διαλόγου και συναίνεσης, καθώς και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι και ο απώτερος στόχος της “Ατζέντα 2014”».