Χουλιάρακης: Δεν πρόκειται για αναστολή αλλά για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

Πώς σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα όσα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:15
21/11/2018
Χουλιάρακης: Δεν πρόκειται για αναστολή αλλά για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων
15
loading

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε το μεσημέρι τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019 και την εισηγητική του έκθεση. Κατέθεσε επίσης έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, εκθέσεις των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ετήσια έκθεση ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του Ν. 4270/2014, όπως αυτό ισχύει.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε 4 συνεδριάσεις. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η συζήτηση που θα γίνει, θα νοηματοδοτήσει επί της ουσίας, μια νέα εποχή για τα οικονομικά του έτους 2019 αλλά θα νοηματοδοτήσει και την ουσιαστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αφού τυπικά τον Αύγουστο υπήρξε η έξοδος από τις 8ετείς μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που παρέλαβε τον προϋπολογισμό σε ψηφιακή μορφή (στικάκι).

«Πέραν από την ακύρωση του μέτρου της περικοπής -τονίζω ότι πρόκειται για ακύρωση και όχι αναστολή- του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος, από το 2008, που περιλαμβάνει μια καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, της τάξης των 910 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι «αυτά τα 910 εκατομμύρια ευρώ είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο φιλική, προς την ανάπτυξη, κατεύθυνση αλλά και πιο φιλική προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής».

Ο Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε στο σημείο αυτό, τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματικών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Αναφέρθηκε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 24 ετών, «ένα πολύ φιλικό μέτρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για 400 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα καλυφθεί η εισαγωγή του νέου επιδόματος στέγασης και σε μέτρα όπως η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ή η ενίσχυση των προγραμμάτων ειδικής αγωγής.

«Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο κρίσιμο βήμα. Δεν εξαντλείται η προσπάθεια. Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις και κριτική από την αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων. «Σας το λέω ευθέως. Η ΝΔ χαίρεται για τη μη περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε ότι η ελληνική κοινωνία, σε αυτή τη συγκυρία δεν άντεχε περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε όμως ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσατε, θα οδηγήσει σε αντίληψη των αδιεξόδων που η οικονομική σας πολιτική δημιουργεί. Θα ευχόμουν να διαψευσθώ από τη συζήτηση και την τελική της κατάληξη αλλά φοβούμαι ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Χαίρομαι που η αντιπολίτευση χαιρετίζει τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης για την ακύρωση του μέτρου περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2019», απάντησε ο Γιώργος Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι θα περίμενε από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί αφού μελετήσει τον προϋπολογισμό.

«Δεν είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός δεδομένου ότι είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που έχουν πιάσει ταβάνι, θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις αλλαγές στο Δημόσιο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και προέτρεψε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: "Ας κρατάμε μικρό καλάθι, σε σχέση με το αντιμνημονιακός προϋπολογισμός. Υπάρχει και η προειδοποίηση για τα κέρδη από το ευρωσύστημα και όλα αυτά εξαρτώνται από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όλα αυτά θα ελεγχθούν". Τόνισε επίσης ότι για να πετύχει ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα αναπτυξιακός.

«Χαρακτηρίζεται από την κυβέρνησή σας ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Θα έπρεπε να μιλάμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Έχουν υπογραφεί δεσμεύσεις οι οποίες συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, έχει κεντρικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Από εκεί που μιλούσαμε για ελλείμματα, φτάσαμε στο άλλο άκρο. Να κυνηγούμε ανέφικτα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι καμία χώρα για τόσα πολλά χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5%. «Είναι κεντρικός στόχος για διαπραγμάτευση να πέσει στο 2% για να μπορέσει να γίνει πράγματι αναπτυξιακός ένας προϋπολογισμός», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει κυκλική ανακύκλωση της φτώχειας.

«Αυτή η ιστορία του μεταμνημονιακού προϋπολογισμού και της μεταμνημονιακής εποχής είναι ειρωνεία. Η μεταμνημονιακή εποχή με 700 νόμους να ισχύουν στο ακέραιο και να μην καταργείται κανένας!» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε ότι ο «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και η μεταμνημονιακή εποχή», έχουν δεσμεύσεις μέχρι 2060, με μέτρα για τα πλεονάσματα, με μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2019 και από το 2020. Κατήγγειλε δε ότι τα μέτρα αυτή θα είναι μονομερή αφού θα λειτουργούν μόνο υπέρ του κεφαλαίου. «Μεταμνημονιακή εποχή αλλά ισχύει η σιδερένια επιτροπεία από την πλευρά της ΕΕ. Άρα είναι ένας μύθος. Όλα έχουν αποφασιστεί και απλά μένει ο τίτλος», είπε ο Θανάσης Παφίλης. Κατήγγειλε επίσης ότι κατατίθεται σήμερα ένας σκληρός, βαθιά ταξικός προϋπολογισμός γιατί και αυτός παίρνει πολλά δισ. από τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τα λαϊκά στρώματα, μέχρι του σημείου να καταργεί και το ΕΚΑΣ και από την άλλη δίνει ακόμα περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο κ. Παφίλης αναφέρθηκε και στις συντάξεις. «Η ΝΔ χαιρετίζει. Κόψατε 15 φορές εσείς και 15 φορές ο ΣΥΡΙΖΑ τις συντάξεις και πανηγυρίζετε που δεν κόβονται και άλλο. Αυτό είναι αίσχος για εμάς! Αίσχος! Κοροϊδεύετε έναν λαό ολόκληρο. Αλλά θα σας δώσει απάντηση ο ελληνικός λαός και πρέπει να δώσει!», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar σιντι

  Ο νομος αυτος ηταν δικο σας εσεις τον ψηφισατε . Το κρατος ειναι ενα μπαχαλο ομως και η οικονομια δεν παει καλα .Δεν λειτουργει σωστα τιποτα.

  1. avatar Το μυαλο σου

   Και τα μυαλα οσων σκεφτονται οπως εσυ δεν λειτουργουν καλα!

  2. avatar Tι έχουν να πουν τωρα

   Οι οπαδοί του καρανίκα του τσίπρρρ και του καμένο ?
   Θα Ανταμειφθούν σύντομα ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ.

   1. avatar Τι εχουν να πουν τωρα

    Οι ψηφοφόροι των λα@@ων και των κλεφτών της ΝΔ και του Πασοκ
    Οτι μαζι τα τρωγαμε τοτε με τους πολιτικους φιλους μας και για αυτο κοβαμε τις συνταξεις?

 2. avatar Τι εχουν να πουν τωρα

  αυτοι που μας ειχαν ζαλισει οτι θα κοπουν οι συνταξεις?
  Μετα αλλαξε η. κασετα ελεγαν οτι δεν θα κοπουν για ενα 6μηνο και οτι θα κοπουν μετα
  Μετα ελεγαν εμεις δεν ψηφισαμε την περικοπη των συνταξεων ο Συριζα την ψηφισε!
  Ρε λα@@@ της αντιπολιτευσης
  κανετε πως δεν ξερετε οτι το επεβαλε
  το μετρο η ΤΡΟΙΚΑ με το τριτο μνημονιο
  Το μνημόνιο που ψηφισε και η ΝΔ και το Πασοκ και που ελεγαν και τα 2 κομματα παρε και ψηφισε οτι σου δωσουν
  Και τωρα πουλανε τρελα τα λα@@@!

 3. avatar Ερινύα

  Μπράβο σύριζα, πού έσωσες τους συνταξιούχους από τα μέτρα που έχει νομοθετήσει ο τρισκατάρατος σύριζα.

 4. avatar φερε νομο στη βουλη

  για να καταργησεις και μην αναστειλεις.....

 5. avatar η μιζα

  Μην χαλας το ονειρο του Κυριακουλη για περκοπη συνταξεων!!!

  1. avatar αρκετα τις εκοψαν και αυτοι,,,,, 21 φορες….

   αν γινοταν και αυτη η περικοπη...η ελλαδα θα γινοταν μπαγκλαντες

 6. avatar ΠΡΟΣΟΧΗ

  Παρά την καταστροφολογία για ενάμιση χρόνο της Ν.Δ. η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων είναι γεγονός.
  Να προσέχουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι... Τυχόν ψήφος στη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. θα επαναφέρει το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων!

  1. avatar να ψηφίζετε τον Τσίπρα ,ο οποίος

   πρώτα ψηφίζει νόμους και μετά παλεύει να μη τους τηρήσει και κατηγορεί αυτούς που δεν τους ψήφισαν. Το τραγικό είναι με τους οπαδούς του που είναι ψώνια.Τρελλοκομείο η Ελλάς.

  2. avatar αυτα ειναι ανοησιες,,,,,

   αν δεν κοβατε και εσεις.....δε βαζατε φορους δυσβασταχτους.....τοτε θα ημουνα μαζι σου......τωρα ειμαι απεναντι στις κατοχικες δυναμεις.....

   1. avatar Για αυτο ας ερθει

    ξανα η Ν Δ
    Αφου ειναι ιδιοι κατα την γνωμη σου!
    Δηλ.εσυ παντα ετσι.λειτουργεις ή ολα ή τιποτα?

    1. avatar Τετραγωνακιας

     Χειροτεροι μακραν απο την νδ ειναι συριζαιε ουτε καν ιδιοι

 7. avatar Όχι άλλο κάρβουνο.

  Μας έχετε φλομώσει στις προεκλογικές αλήθειες.
  Είπαμε να βγάλετε το μεροκάμά σας αλλά εσείς το [......]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει