Μείζον θέμα δημιουργείται με την επιμονή της τρόικας σε μια σειρά μέτρων, τα οποία είναι και οικονομικά και κοινωνικά δυσβάσταχτα. Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε στη συνάντηση Σαμαρά-τρόικας. Το Μέγαρο Μαξίμου αν και κρατά χαμηλούς τόνους, λέγοντας απλώς ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», βρίσκεται ουσιαστικά σε κόκκινο συναγερμό.

Ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε περισσότερο στα πολιτικά μεγέθη και λιγότερο στα οικονομικά, στη συνάντησή του με την τρόικα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει την κοινωνική έκρηξη, ούτε το πολιτικό σύστημα να τη διαχειριστεί. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκινήσει μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του και ευρωπαίους αξιωματούχους. Στόχος είναι τουλάχιστον η χώρα να έχει κατοχυρώσει την επόμενη δόση και την επιμήκυνση, πριν τα μέτρα φτάσουν στη Βουλή.

Όπως εξηγεί ο Α. Σαμαράς, οι διαρροές μπορεί να είναι τέτοιες και τόσες, που το πρόβλημα να είναι αξεπέραστο. Όπως και να έχει, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει μπει στη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τουλάχιστον ελαφρύνσεις.