Για τα υπό έγκριση μέτρα που αφορούν τον Τομέα της Άμυνας ενημερώθηκε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, και την Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, την Βουλευτή Β’ Πειραιά, Μαρία Γιαννακάκη και το μέλος του Τομέα Άμυνας, αντιπτέραρχο ε.α., Μισαήλ Κουγιουμτζίδη, κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του κόμματος για μέτρα εξοικονόμησης πόρων και αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητα και των τριών όπλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, κατατέθηκε πρόταση η συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο σχέδιο περιστολής των δαπανών να στηριχθεί σε:

1. Μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων στο μέλλον και ακύρωση νέων παραγγελιών

2. Αξιοποίηση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού με πώλησή του σε ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες

3. Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το πρότυπο της διάρθρωσης των ΗΠΑ και Ισραήλ

4. Κλείσιμο και άλλων στρατοπέδων που δεν συντελούν στην επίτευξη καλύτερης επιχειρησιακής κατάστασης και δεν συμβάλλουν στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

5. Μείωση των δαπανών για το ΝΑΤΟ και μείωση των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα καθώς υπήρξε εξ’ αρχής συμφωνία ότι τα όποια μέτρα υιοθετηθούν τελικά δεν θα πρέπει να επηρεάσουν ούτε κατ’ ελάχιστο την επιχειρησιακή και αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμφωνία υπήρξε επίσης στο ότι δεν μπορούν να μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς ήδη αυτά είναι εξαιρετικά χαμηλά.