Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί ήρθαν αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις της τρόικας τις οποίες μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ο Φ.Κουβέλης όοσ και ο Β. Βενιζέλος, «έδειξαν» την τρόικα και τις υπερβολικές της απαιτήσεις, τονίζοντας ότι η τρόικα και οι εταίροι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή.

Όπως δήλωσαν, η συνάντηση θα επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη, μετά τις συνάντησεις του Πρωθυπουργού με την τρόικα και τον Μάριο Ντράγκι.

Τόσο ο Φ. Κουβέλης όσο και ο Ε.Βενιζέλος, με σαφέστερο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής, αλλά κοινωνικής συνοχής. Μάλιστα ο κύριος Βενιζέλος χαρακτήρισε της σχέση των τριών εταίρων «εξαιρετική».

Αναλυτικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στόχος δεν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα με τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε να βγούμε σε ένα ξέφωτο για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία».

«Αποφασίσαμε να εξειδικεύσουμε τα μέτρα των 11,5 δισ. και θεωρούμε αυτονόητο ότι μετά την οριστική απόφασή μας σε σχέση με τα μέτρα, θα δοθεί το προβλεπόμενο αντάλλγμα που είναι αναγκαίο για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Μετά και τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Οι άλλες χώρες θα χάσουν τα λεφτά τους μόνο αν συνεχιστεί η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

«Η εξειδίκευση του πακέτου να γίνει με δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρχουν αντίρροπα πακέτα μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των χαμηλών εισοδημάτων».

«Δεν υπάρχει θέμα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά σχέσης με την κοινωνία. Χρειαζόμαστε την κοινωνία. Χρειαζόμαστε μία εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά».

«Η σχέση μου με τον κύριο Σαμαρά είναι εξαιρετική, γιατί και εγώ και ο κ. Κουβέλης συναισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης. Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής, αλλά κοινωνικής συνοχής».

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε:

«Συζητήσαμε για τα μέτρα και την κατανομή των μέτρων. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση. Όμως τα μέτρα θα πρέπει να είναι δίκαια και όχι άνισα. Να μην ματώσουν άλλο τα χαμηλά εισοδήματα και να προστατευθούν οι αδύναμοι. Τα όποια μέτρα αν δεν συνοδευθούν από μέτρα ανάπτυξης δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο».