Θέματα που έχουν σχέση με τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και της συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στον τομέα αυτών, εξετάσθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το απόγευμα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης με τον Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα λειτουργικών τμημάτων του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, Dr. Georg Jarzembowski.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος BLUE MED, μια πρωτοβουλία που απορρέει από το Κοινοτικό Δίκαιο και αφορά στην ενισχυμένη συνεργασία κρατών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για θέματα αερομεταφορών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα ώστε οι εναέριοι χώροι των κρατών αυτών, να αναδιοργανωθούν και να μετατραπούν σε ένα Λειτουργικό Τμήμα Εναέριου Χώρου – FAB (Functional Airspace Block).

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη κυκλοφορία των αεροπλάνων πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, καθώς με τα FABs επιδιώκεται να μειωθούν οι καθυστερήσεις των πτήσεων, να υπάρξει περιορισμός του κόστους στις αερομεταφορές και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των αεροπλάνων, ειδικά σε περιόδους μεγάλης τουριστικής κίνησης.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών τον Οκτώβριο, στην Κύπρο και θα ακολουθήσει η τρίτη και τελική φάση του προγράμματος για την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης του FAB.