Για την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, η οποία ανέφερε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαβουλευτεί εντός της εβδομάδας και με την ΚΕΔΕ για αυτό το θέμα.

Η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ήδη φτιάξει το πρώτο σχέδιο και εξήγησε: «Ο μηχανισμός είσπραξης, καταρχήν, θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Θα εισπράττεται, δηλαδή, από το κράτος. Η κατανομή θα είναι ανά δήμο, με βάση το ποσό που δικαιούται, με βάση τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στον κάθε δήμο και θα περιλαμβάνει στην πρώτη φάση έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση».

«Οι δήμοι δεν θα χάσουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει μία μορφή αλληλεγγύης, αν θέλετε, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους. Στο επόμενο στάδιο -και εφόσον οι δήμοι συμφωνήσουν- αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στη βασική πρόβλεψη του Συντάγματος, στο άρθρο 102 παρ. 5, που ορίζει να δώσει η πολιτεία στους δήμους τους αναγκαίους πόρους, να διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Όμως, ταυτόχρονα, η πρότασή μας προσδίδει στους δήμους και μία μορφή λογοδοσίας, καθώς η διαχείριση των χρημάτων γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Ο πολίτης ξέρει τον δήμαρχο, δεν ξέρει τον υπουργό. Θα γνωρίζει, έτσι, ακριβώς πού πάνε τα λεφτά του» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν θα μπορεί ο δήμαρχος να μειώσει ή να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε ότι είναι θέμα που θα καθοριστεί σε επόμενο στάδιο και συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα τώρα είναι ότι καταρχήν το παίρνουμε από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το μοιράζουμε με έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό. Εφόσον οι δήμοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους αυτήν τη δυνατότητα προοδευτικά -για αυτό θα διαβουλευθεί μαζί τους ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης- θα καταλήξουμε πώς θα γίνει χρησιμότερο για αυτούς το εργαλείο. Πάντως, έχουμε δει ότι το σύστημα λειτουργεί στη Γαλλία, στην Εσθονία, στην Πολωνία».

Σχετικά με τις αδυναμίες των δήμων και την ανυπαρξία δημοτικών εισπρακτικών μηχανισμών, τόνισε πως δεν υφίσταται ανάγκη για κάτι τέτοιο, αφού θα το εισπράττει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων. «Και για αυτό προτείναμε ως χρόνο έναρξης του νέου συστήματος το 2021, ώστε να υπάρχει και μία περίοδος προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός μηχανισμός στην πρότασή μας δεν είναι ο δήμος, είναι το κράτος. Ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης ενός ποσού και σταδιακά, εάν η ΚΕΔΕ συμφωνήσει, θα δούμε το επόμενο στάδιο. Ξεκινάμε, λοιπόν, με μία ριζοσπαστική πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει λογοδοσία και έλεγχο από τους πολίτες» υπογράμμισε η κ. Σπυράκη.