Σπίρτζης: Φταίω στο ποσοστό που μου αναλογεί

«Κανείς από εμάς ποτέ δεν προσπάθησε να βρει μία δικαιολογία για να καλύψει ένα κενό»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:55
10/08/2018
Σπίρτζης: Φταίω στο ποσοστό που μου αναλογεί
16
loading

Στη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον realfm 97,8.

Αναφερόμενος στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης ο κ. Σπίρτζης σημείωσε: «Φταίω, αφού δεν ολοκλήρωσα των χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αφού η μάντρα είναι ακόμα εκεί, αφού τελειώνουμε το μνημόνιο 21 Αυγούστου αλλά δεν έχουμε κάνει προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φταίω και εγώ στο ποσοστό που μου αναλογεί. Αλλά δεν θα πούμε σε ποιο ποσοστό, αυτό θα το κρίνει ο πολίτης που ψηφίζει και εάν δεν πάει κάτι καλά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα θα διερευνηθεί. Είναι προφανές και το ξέρουν όλοι ότι εκτός από το πολεοδομικό χάος που είχε η περιοχή υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές εστίες φωτιάς στην Αττική. Υπήρχαν κάτι παραπάνω από ακραία φαινόμενα και στις δύο φωτιές και στην Κινέτα που δεν είχαμε ούτε τραυματία. Οι συνθήκες εκείνη την ώρα ήταν τέτοιες που δεν επέτρεψαν να επιχειρήσουν αεροπλάνα στην πρώτη στιγμή, οι άνεμοι ήταν απίστευτης έντασης, πέρασε η φωτιά την Μαραθώνος και μετά έγινε η τραγωδία» είπε και συνέχισε:

«Κανείς από εμάς ποτέ δεν προσπάθησε να βρει μία δικαιολογία για να καλύψει ένα κενό, μία έλλειψη ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι πάρα πολύ απλό και πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και κάλεσε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας όλους μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό που έγινε, γιατί η αυθαίρετη ή η παράνομη μάντρα παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική, είναι ακόμα εκεί. Άρα ο πολίτης το αποτέλεσμα ακόμα δεν το έχει δει. Επομένως, αυτή είναι και η πολιτική ευθύνη που αναλάβαμε» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πρόσθεσε:

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από παθογένειες δεκαετιών στο ελληνικό κράτος και σε περιοχές σαν και αυτή που ζήσαμε την τραγωδία. Έχουμε περάσει από εννέα χρόνια μνημονίων, που αυτό σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή του Δημοσίου και κρίσιμων υπηρεσιών όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία δεν έχει επάρκεια που θα θέλαμε να έχει... Δεν θα αποδώσει το κράτος εάν στην Πυροσβεστική δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό πυροσβεστών, δεν θα αποδώσουν οι αστικές συγκοινωνίες εάν δεν έχουν οδηγούς, που δεν είχαμε και δεν μπορούσαμε να πάρουμε με τις δεσμεύσεις που είχαμε, δεν θα αποδώσει εάν δεν έχουμε τους μηχανικούς που πρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους οικονομολόγους, τους δικηγόρους... Αυτά είναι κενά και ελλείψεις που εμείς μπορεί να παίρνουμε την πολιτική ευθύνη γιατί έχουμε την ευθιξία να το κάνουμε. Αλλά, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και μία συζήτηση για τις συνέπειες όλης αυτής της κρίσης και των δεσμεύσεων που είχαμε... Το τρίτο είναι πιθανά κενά που να υπήρχαν επιχειρησιακά ή άλλα, που ποτέ δεν πέρασε από το δικό μας μυαλό ότι θα καλυφθεί ο οποιοσδήποτε... Ένα κόμμα όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε κυβέρνηση πριν από 3,5 χρόνια την πρώτη φορά, τρία τη δεύτερη, τι θα πει βρήκα μία χώρα διαλυμένη και άρα δεν αναλαμβάνω; Ξέρω τον μηχανισμό που έχω στα χέρια μου και προσπαθώ να τον αλλάξω μέσα όμως από δεσμεύσεις που κληρονόμησα».

Σχετικά με τη διαδικασία αποζημιώσεων ο κ. Σπίρτζης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτημα 3.000 συμπολίτες μας. Έχουν εκκαθαριστεί περίπου οι μισές αιτήσεις. Τις πρώτες τέσσερις ημέρες τελείωσαν αυτοψίες περίπου 4.500 κτίρια. Χρήματα έχουν πάρει από τις εκκαθαρισμένες περίπου οι μισοί και θα πάρουν και οι υπόλοιποι».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Θα ηθελα καποιος να με εξηγηση με απλα Ελληνικα πρακτικα τι σημαινει, αναλαμβανω την πολιτικη ευθυνη!
  Πρεπει να ειναι πολυ θεαματικο και γενναιο πραγματικα!!!!

  Βγηκε καινουργια κουτοπονηρια στην πιατσα. Το ποσοστο ευθυνης!
  Δηλαδη πρακτικα σε εναν φονο θα αναλογισουμε ευθυνες μεταξυ του δολοφονου, του πιστολιου, της σφαιρας και του (αοπλου με πληρη αγνοια) θυματος !!!!

 2. avatar SER 30

  ΜΕΓΑΛΕ ΑΠΑΤΕΩΝ : «Φταίω, αφού δεν ολοκλήρωσα των χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αφού η μάντρα είναι ακόμα εκεί '' ΤΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ . Είναι προφανές και το ξέρουν όλοι ότι εκτός από το πολεοδομικό χάος που είχε η περιοχή υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές εστίες φωτιάς στην Αττική. Υπήρχαν κάτι παραπάνω από ακραία φαινόμενα και στις δύο φωτιές : ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ . ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΣΥΜΕΤΕΙΧΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΤΕΕ ΚΛΠ ΕΝΕΡΓΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ . ΕΣΤΙΕΣ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΗΡΧΑΝΕ , ΠΟΛΥ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑΙ ΥΠΗΡΧΕ . ΄΄ πέρασε η φωτιά την Μαραθώνος και μετά '' ΜΕ 2 5 ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΖΩΝΗ ΒΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ? '' Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από παθογένειες δεκαετιών στο ελληνικό κράτος και σε περιοχές σαν και αυτή '' ΝΑΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ . '' ο ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε κυβέρνηση πριν από 3,5 χρόνια την πρώτη φορά, τρία τη δεύτερη,'' ΑΣΕ ΤΙΣ ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΙΕΣ 3 , 5 ΚΑΙ 3 ΚΑΙ 2, 5 ΚΑΙ 2 ΚΑΙ 1 , 7 4 9 ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΥΡΜΠΕΤΙ ΑΜΕΣΑ 4 0 ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΤΕ ΣΚΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΤΡΑΒΑΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ 1 0 0 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΟΟΟΣΑ ΔΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ .

 3. avatar Σοβαροτης

  Υπουργέ μου ο Κος Τοσκας Δεν έλεγε δυσκολεύομαι να βρω ευθύνες η κάνω λάθος? Αφήστε τον πολιτικό λόγο και αν θέλετε να προσφέρετε κάτι σε αυτόν τον τόπο λιγότερα λόγια και σιωπηλά παραγωγή ουσιαστικού έργου. Ο λαός θα σας κρίνει όλους Στις εκλογές μην προσπαθείτε να τον κοροιδεψετε Δεν είναι τόσο χαζός όσο νομίζετε θα το δείτε...

 4. avatar dishwasher

  ΘΑ ΡΙΞΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ
  η ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ?????????????????????????????????
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 5. avatar ο πολιτης

  βλεπει την κακομοιρια σας την ψευτια σας τη σαπιλα σας τα μετρα σε βαρος του λαου....το αδιεξοδο στην τσεπη μας....

 6. avatar Ντ!νος

  Ζήτα συγνώμη από την ευθύνη σου, που δεν της έκανες απευθείας ανάθεση (y know)

 7. avatar ο αριστερος σπιθολιοντας=πασοκας αντιμνημονιακος

  εχει 1%ευθυνες.....ολες τις αλλες ριξε τις καπου αλλου ...ευκολο ειναι....στα καιρικα....στο σκαι....στον καναρη.....στα δεντρα.....

 8. avatar αριστερη λογικη,[πασοκοδεξια δηλαδη ]

  εχει ποσοστα στην ευθυνη....ποσο να ευθυνεστε....ποσο?????καθολου......κανετε ενα υπουργικο για να μοιρασετε την ανικανοτητα σας....

 9. avatar ΑΠΟΡΙΑ.

  Είναι τόσο αγαθοί, που στο τέλος θα απολογηθούν για όλα τα αυθαίρετα σε δάση βουνά και αιγιαλούς που γέμισαν την Ελλάδα η δεξιά και το ΠΑΣΟΚ εδώ και εβδομήντα χρόνια!

 10. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ???? ΜΠΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΑΣ ....

 11. avatar kyrik

  Υπάρχουν 93 νεκροί και αφού αναγνωρίζεις ότι έχεις και εσύ ευθύνη γι αυτό το τραγικό αποτέλεσμα θα έπρεπε μαζί με την αναγνώριση ευθύνης να υποβάλεις και την παραίτηση σου. Οτιδήποτε άλλο είναι λόγια του αέρα.

 12. avatar χαχαχαχαχαχαχα

  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  χαχαχαχαχαχαχαχαχα
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχα

 13. avatar Proin pasokos

  Δέκα χρόνια στο ΤΕΕ πρόεδρος ο πρώην ΠΑΣΟΚΟΣ ...ευθύνες τεράστιες για τα αυθερετα ....τώρα λέει θα γκρεμίσουν τα τριακόσια ....τα πεντακόσια....τα χίλια .....Σπιρτζη μπροστά στις εκατό πενήντα χιλιάδες αυθερετα .....είναι μια τρίχα σε αυτά που. ΘΕΛΕΙΣ να γκρεμίσεις για τα μάτια του κόσμου ....αλλά το τέλος σας φτάνει Σπιρτζη ότι κάνε ότι προλάβεις .

 14. avatar titanic

  Μπροστά σε 93 τραγωδίες, σκύβεις το κεφάλι, βγάζεις το καπέλο, και κάνεις ΜΟΝΟΣ την αυτοκριτική σου.
  ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ, για να απαλλαχθείς, στο κομμάτι που θεωρείς ότι δεν σε αφορά.
  Η προσπάθεια να δικαιολογηθείς δημοσίως για μια τέτοιας διάστασης τραγωδία είναι ΥΒΡΙΣ.
  Εμένα δεν με απασχολεί το ποσοστό που φταίει ο καθένας, αλλά η θλίψη, η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ και η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ απέναντι σε αυτούς, που εμπιστευόμαστε την ίδια μας την ύπαρξη.
  Και τους ανταμοίβουμε αδρά.
  Κια οφείλουν να είναι αντάξιοι.
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

 15. avatar Γατος.

  Τα θύματα ομως είναι νεκρά σε ποσοστό 100%.

 16. avatar Ο κύριος

  Δεν είναι ικανός ούτε με lego να δημιουργήσει κάτι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει