Σε ολονύκτια σύσκεψη χθες στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και κυβερνητικά στελέχη, κάλυψαν ένα σημαντικό μέρος από το «εξοδολόγιο» των 11,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 -2014, το οποίο θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη στους πολιτικούς αρχηγούς.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έρχεται σήμερα και οι επικεφαλής την Πέμπτη και η Κυβέρνηση έχει μπροστά της 48 ώρες για να περιγράψει το σύνολο των κατευθύνσεων από τις οποίες θα εξοικονομηθούν τα 11,5 δισ. ευρώ. Πάντως, τα προτεινόμενα μέτρα θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, που ενδεχομένως να λειάνουν τις γωνίες του σχεδίου.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την περιστολή δαπανών αξιοποίησε την έκθεση του ΚΕΠΕ, τις προτάσεις των υπουργείων, εκθέσεις που έχει εκπονήσει το ΔΝΤ, αλλά και παρατηρήσεις της Ομάδας Δράσης της ΕΕ ηια την Ελλάδα. Χθες στις συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο συμμετείχε και η μόνιμη αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Αθήνα, η ομάδα του Μπομπ Τράα.

Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών φέρεται ότι θα προέλθει από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ, τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων, την ανάθεση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, κ.α..

Πάντως, αρμοδία στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε ερώτηση για το εάν θα ακολουθηθεί η εισήγηση του ΚΕΠΕ για θεσμοθέτηση πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια ιατροφαρμακευτική δαπάνη ανά ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, δήλωσαν πως η Κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει τη σχετική πρόταση.