Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σωτηρίας (ESM), καθώς και το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επικύρωση των δύο κειμένων από τη χώρα του.

«Ο πρόεδρος εκτιμά ως απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση της πολιτικο-οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να ξεπερασθεί η κρίση και να βγάλουμε την οικονομία από την παρούσα δύσκολη κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Το Κοινοβούλιο ήδη από τις αρχές του μήνα έχει εγκρίνει τον ESM, που αποτελεί «τείχος προστασίας» κατά της κρίσης χρέους, χάρις στις ψήφους των βουλευτών της μεγάλης συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατων του SPÖ και συντηρητικών (ÖVP) και των εκλεγμένων με τους Οικολόγους.

Μολαταύτα, οι Πράσινοι δεν στήριξαν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, όπως επίσης έπραξαν και τα δύο κόμμα τις ακροδεξιάς στη Βουλή (FPÖ και BZÖ), τα οποία τάσσονται κατά των αυξημένων εξουσιών των Βρυξελλών.

Η αντιπολίτευση έχει απειλήσει πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αντιταχθεί στα νέα μέτρα λιτότητας.

Η Αυστρία θα συμμετάσχει σε ποσοστό 2,8% στο ESM, εισφέροντας 2,2 δισ. ευρώ και 17,3 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις, στα συνολικά 500 δισ. ευρώ των διαθεσίμων αποθεματικών του νέου μηχανισμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF).