Στις Βρυξέλλες φτάνει σήμερα, από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μαζί του θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης εδώ και μήνες, ώστε να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωση τους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη διμερή συνάντηση που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη, στις 14.30 ώρα Βελγίου, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα της Συνόδου

Οι ηγέτες των 29 χωρών- μελών του ΝΑΤΟ και των 20 χωρών εταίρων αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για την ενίσχυση της νατοϊκής άμυνας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών. Το ζήτημα της πΓΔΜ θα συζητηθεί το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

Τετάρτη 11 Ιουλίου 14:30 Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών. 19:30 ​Δείπνο εργασίας Πέμπτη 12 Ιουλίου 08:45 ​ Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας. 10:30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν 14:30  ​Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.