Συνάντηση με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα, οι πρώτες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και ο συντονισμός ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την ευρεία μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις πρώτες αναγκαίες κινήσεις, με δεδομένη την παρουσία της τρόικα στην Αθήνα η οποία θα συντάξει την καθοριστική έκθεση προόδου.

Σημείο αιχμής είναι η εξαγγελία άμεσων αποκρατικοποιήσεων, κίνηση που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ως αναγκαία όχι μόνο για την εξεύρεση κεφαλαίων αλλά και για να πειστεί η τρόικα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να δράσει άμεσα.

Ήδη θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, και αεροδρόμια. Στη νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων πάντως σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ακολουθούν ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ και ο ΟΔΙΕ.

Σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους καμία συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν γίνουν καθοριστικές κινήσεις από ελληνικής πλευράς.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την αποδέσμευση από το δημόσιο χρέος των 50 δισ. ευρώ που κοστολογείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής.

Αλλά για να ξεκινήσει η συζήτηση η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει πείσει και για την ταχύτητα και για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της.