Παππάς: Εξελισσόμαστε σε υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα του Διαστήματος

Πολύτιμος συνεργάτης της πολιτείας μπορεί να γίνει ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, αναφέρει ο υπουργός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:55
27/06/2018
Παππάς: Εξελισσόμαστε σε υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα του Διαστήματος
54
loading

Τα οφέλη του τομέα του Διαστήματος, στον οποίο «η Ελλάδα προχωρεί βήμα-βήμα ώστε να εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη δύναμη» και τις δράσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Όπως τόνισε, ο τομέας του Διαστήματος, πέρα από εμβληματικός και ιδιαίτερα προσοδοφόρος, είναι ένας τομέας ο οποίος έχει ως απαραίτητη την αξιοποίησή του από κάθε κράτος που θέλει να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα.

Ο κ. Παππάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήρε την στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για την πλήρη αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας και των δυνατοτήτων που δίνονται από αυτή την συμμετοχή. «Προχωράμε στην διασφάλιση της ελληνικής συμμετοχής με τον πιο αποδοτικό τρόπο» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ενημέρωσε, αφενός για την συναπόφαση να συγκροτηθεί ένα κέντρο επώασης νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αφετέρου για την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για ειδική πρωτοβουλία εντός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με θέμα «Διάστημα και Ναυτιλία».

«Θα το στηρίξουμε με αντίστοιχα κονδύλια, προκειμένου η χώρα μας να αξιοποιήσει τα παραγωγικά της πλεονεκτήματα στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την θάλασσα» ανέφερε ο υπουργός, και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα, θέτει επί τάπητος και ζητά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα σε έναν κλάδο, ο οποίος είναι συνυφασμένος με έναν πάρα πολύ δυναμικό τομέα της οικονομίας και στον οποίο η Ελλάδα είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη. «Η Ναυτιλία και η έρευνα πάνω στις διαστημικές εφαρμογές που την αφορούν, μπορεί να δημιουργήσει και να πολλαπλασιάσει, και την απασχόληση και τα οικονομικά αποτελέσματα, και να κάνει επί της ουσίας τις επιστροφές των συνδρομών της Ελλάδας πολύ πιο απτές και παραγωγικές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, για την ανάπτυξη του διαστημικού τομέα στη χώρα, ο κ. Παππάς ενημέρωσε την επιτροπή ότι ανανεώθηκε η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την HELLAS SAT, με πάρα πολύ ευνοϊκότερους όρους και ανταλλάγματα υπέρ του ελληνικού δημοσίου. «Ήδη - είπε - έχουμε αρχίσει ως χώρα να επωφελούμαστε από τα ανταλλάγματα αυτά σε κρίσιμες υπηρεσίες, οι οποίες μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή στο δορυφόρο HELLAS SAT 3, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την περαιτέρω αύξηση των δραστηριοτήτων μας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με την εκτόξευση του HELLAS SAT 4, το επόμενο διάστημα».

Ακόμη αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, επισημαίνοντας πως ο Οργανισμός, παρά τις αρχικές νηπιακές ασθένειες, συνεχίζει και προχωρά ώστε να γίνει πολύτιμος συνεργάτης της πολιτείας στον τομέα του Διαστήματος.

Σημείωσε ακόμη, ότι η ανάπτυξη της συστοιχίας μικροδορυφόρων, θα γίνει με διαχείριση από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ενώ με κατάλληλη στελέχωσή του θα μπορέσει να γίνει και σύμβουλος όλου του Δημοσίου για την ανάπτυξη εφαρμογών και την αξιοποίηση διαστημικών εφαρμογών και δεδομένων - «πολλά από τα οποία είναι άμεσα αξιοποιήσιμα και τα έχουμε προπληρώσει» εξήγησε ο ο κ. Παππάς. Στο σημείο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, λέγοντας πως πρέπει όλοι να γνωρίζουν, και τα μέλη της κυβέρνησης και τα μέλη του Κοινοβουλίου, ότι αυτά τα δεδομένα έχουν προπληρωθεί, διότι και η Ελλάδα έχει επενδύσει το μερίδιό της στην ανάπτυξη των δορυφορικών συστημάτων «Κοπέρνικος» και «Γαλιλαίος».

Ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι ψηφίστηκε επίσης ο διαστημικός νόμος με τον οποίο δημιουργήθηκε ένα εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες του Διαστήματος, σημειώνοντας ότι πάρα πολλές από αυτές της συνθήκες και συμφωνίες, είχαμε κυρώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο της εσωτερικής νομοθεσίας για την εφαρμογή τους.

«Δεν μένουμε σε αυτά. Ο στόχος μας είναι ακόμη περισσότερες δράσεις, οι οποίες βρίσκονται σε σχεδιασμό, εξέλιξη και υλοποίηση, και τους επόμενους μήνες με την ωρίμανσή τους, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους» προανήγγειλε τέλος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Η τεχνική συνδρομή της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας είναι πολύτιμη στις προσπάθειές μας. Θα υποστηρίξουμε και θα ενδυναμώσουμε την θέση μας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ώστε να πετύχουμε μια ξεχωριστή συμβολή αυτού του κλάδου στην ανάπτυξη της Ελλάδος. Και επιστήμονες μπορεί να προσελκύσει κατά την διάρκεια της έρευνας και της ανάπτυξης υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και την απασχόληση να αυξήσει πάρα πολύ σημαντικά, καθώς τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών διαχέονται στους κλάδου της Οικονομίας της χώρας» παρατήρησε ο κ. Παππάς. Κάλεσε μάλιστα, όλες τις δυνάμεις της Πολιτείας και τις πολιτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, «να βάλουμε τα δυνατά μας για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ποθητά αποτελέσματα».

Ο κ. Παππάς απηύθυνε στην έναρξη της ομιλίας του ευχαριστήριο μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους προσκεκλημένους της επιτροπής, οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα «Η Ελλάδα σε ένα νέο και φιλόδοξο ρόλο στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα: Ενισχύοντας την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη χάραξη πολιτικής».

Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν ο καθηγητής Dr. Kai-Uwe Schrogl, διευθύνων σύμβουλος Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαππα, επικεφαλής του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Όπως τόνισε ο κ. Παππάς και οι δύο προσκεκλημένοι, όπως και πολλοί ακόμη στην Ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος, είναι πολύτιμοι συνεργάτες των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη του διαστημικού τομέα στη χώρα μας, με στόχο την πρόοδο, την ασφάλεια, την ευημερία του κράτους και των πολιτών. Επίσης, ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Γιώργο Μαντζούρη και τον πρόεδρο Χριστόδουλο Πρωτοπαππά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

54
σχόλια
 1. avatar Μητσος2

  Ε βεβαια αφου εχετε μαζεψει ολα τα ουφο...

 2. avatar αστροναυτης συριζαιος

  η καριερα ειναι χολερα

 3. avatar διαστημικη μπαρουφα

  εδω ο κοσμος καιγεται και το μ...... χτενιζεται

 4. avatar Nikos-Nikos .

  Εξωγήινοι με Ελληνική καταγωγή θα μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές ?

 5. avatar Πραγγιωτης

  Ρε τι ειπει ο επιστημονας?
  Λες και ειμαστε στο 1802

 6. avatar αεκτζης

  Η επόμενη δήλωση θα είναι ότι ......του ζήτησε τη τεχνογνωσία η ΝΑΣΑ !!!

 7. avatar ανεστιος

  για εκει εισαι...για το διαστημα....παντως με τα καναλια και τον τυπο τα καταφερες.....τα αλωσες εν μια νυκτι.....ολα εχουν μια φωνη.....

 8. avatar αδεσποτος

  παραμυθατζης.....βλεπει διαδρομους εξοδους.....καναλια.......ερτ...

 9. avatar ΠΟΥΤ ΔΕ ΚΟΤ ΝΤΑΟΥΝ

  ΚΑΒΑΛ ΔΕ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛ ΕΝΤ ΓΚΟΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛ...

 10. avatar ALIEN IV

  Τελικά υπάρχει παράλληλο σύμπαν......αυτό που ζει ο Παππάς και οι σύντροφοί του....

 11. avatar 123456

  ε τόσα ούφο έχετε μαζευτεί. λογικό είναι

 12. avatar Ellraiser

  Ανακοινωθηκε το μεγαλο εργο της κατασκευης του αστρου του θανατου.
  Διευθυντης : Yoda
  Υποδιευθυντης: Darth Vader
  Οι Ελληνες θα επιβληθουν στον γαλαξια.

 13. avatar Τι είπε ρε το άτομο;;;;;;;;;;

  Αγαπάμε Συριζα γιατί ζούμε το όνειρο (δεν)

 14. avatar skyle

  με τοσα ουφο που παραθεριζουν μονιμα στην βουλη ολα λογικα ακουγονται πια

 15. avatar Νίκος χασαπης

  Αυτος απελάσετε λόγω [...]

 16. avatar Φαέθων ΝΚ

  Ρέι είστε [...]; Μέχρι και ο πόλεμος των άστρων (η ταινία) είχε μεγαλύτερο προϋπολογισμό από το "διαστημικό" σας πρόγραμμα ... Είθε η δύναμη του ομπι ουαν κανόμπι να σας συντροφεύει ...[...]

 17. avatar Άρης Κ 1967

  Ρε.. κακομοίρη στο μυαλό να σε πω.. έχεις πάει σε κάνα χωριό να δεις από πότε έχει να πέσει άσφαλτος;; Δεν έχεις πάει! Στους δρόμους μας τσακίζουμε τα αυτοκίνητά μας κάθε μέρα.. αλλά εσύ έχεις το νου σου να γίνουμε δύναμη στο διάστημα..! Τελικά, κακομοίρηδες είμαστε εμείς που σε έχουμε υπουργό! Ας όψονται οι ημίκουτοι που σας πίστεψαν και έβαλαν με το ξερό τους ψήφο σε σας τους ανίκανους και τους προκλητικούς!

  1. avatar Stanλεη

   Τότε αφού δεν έχουμε καλούς δρόμους γιατί έχουμε αεροδρόμια , να τα κλείσουμε και αυτά μέχρι να φτιάξουμε καλούς δρόμους ....
   Καταλαβαίνεις ελπίζω ποσό ηλιθιο είναι αυτό που λες .. μην είσαι τόσο κοντόφθαλμος στη ζωή και μην μπερδεύεις τη βούρτσα με την .....!!
   Όλοι οι ελληνες επιστημονες που ασχολούνται Με το διάστημα πάνε έξω , και είναι πολλοί . Αναρωτήθηκες ποτέ άραγε γιατί ;;
   Αιντε ξυπνά και προχωρά παρακάτω γιατί έχει πάθει αγκύλωση το κεφάλι σου , και εσένα και των υπολοίπων άσχετων που σχολιάζουν εδώ μέσα ,

 18. avatar Μπράβο σου

  Αλλά έμεινα με τον πύραυλο τη κάνω τώρα;

 19. avatar tsakarpan

  Ναι καλά, θα εκτόξευσουμε και αγροτικό διαστημόπλοιο με καρπούζια στον Άρη.

  1. avatar τριαλαρο

   σκεφτεσαι τον γύφτο καρπουζά στο διάστημα?
   "Καρπούζααααααααα"
   "Πατάτεεεεεεεεε"
   "έχω έχω έχω"
   ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

 20. avatar Albatros

  Που βρίσκεται ο ΕΤ! για να συνηγορήσει! Για αυτό ο συγκεκριμένος έχει χάσει την έννοια της πραγματικότητος. Ζει εξωπλανητικά, σε άλλη διάσταση, εκτός του γεννήτορος που τακτοποιεί τα της Ο.Α.Σ.Θ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει