Στη Βουλή η σύγκρουση για τη «Βόρεια Μακεδονία» και τη μετάφραση

Πώς εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι ο όρος «Severna Makedonija» δεν υιοθετείται


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:19
14/06/2018
Στη Βουλή η σύγκρουση για τη «Βόρεια Μακεδονία» και τη μετάφραση
80
loading

Στη Βουλή και στα συλλαλητήρια μεταφέρεται το σκηνικό σύγκρουσης για το Σκοπιανό μετά τη συμφωνία για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Στις 20 σελίδες της «Τελικής Συμφωνίας» ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς γίνεται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ θα χαρακτηρίζεται από την Ελλάδα «Βόρεια Μακεδονία».

Έτσι ο όρος «Severna Makedonija», δηλαδή η «Βόρεια Μακεδονία» στα σλαβομακεδονικά, θα μεταφράζεται σε διεθνές επίπεδο ως «North Macedonia», καθώς δεν υιοθετείται η αμετάφραστη εκδοχή.

Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες βράδυ για δεύτερη φορά δημοσίως μέσα σε 24 ώρες.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να ρίξει και το γάντι στη ΝΔ, με δεδομένες τις πληροφορίες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει την Παρασκευή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Υποβάθμισε δε τις διαφωνίες του Πάνου Καμμένου, ώστε να μην δώσει το περιθώριο αμφισβήτησης συνολικά της κυβέρνησης, εξαιτίας αυτού του χάσματος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται τα συλλαλητήρια, τα οποία θα αρχίζουν από αυτό το σαββατοκύριακο στις Πρέσπες.

«Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτά τα συλλαλητήρια συμμετείχαν δύο ειδών πολιτών. Πολίτες που έχουν υψηλό πατριωτικό συναίσθημα και οι χρυσαυγίτες ακροδεξιοί. Στους δεύτερους δεν με ενδιαφέρει να απευθυνθώ. Στους πρώτους όμως θα πω. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Από το βορρά; Σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει γίνει επιθετική; Η συμφωνία φέρνει πίσω τα σύμβολα και την κληρονομιά μας και βάζει έναν προσδιορισμό στη Μακεδονία και 140 χώρες θα πάψουν να τη λένε Μακεδονία. Ακόμα και αυτό αν ενοχλεί, ας σκεφτούν ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον; Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν την πληγή; Η μεγάλη πλειοψηφία στα Σκόπια είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Γιατί να έχουμε αυτό το μέτωπο ανοικτό;… Δεν θα έπρεπε να μιλάνε στη Νέα Δημοκρατία για δημοψήφισμα, διόιτι πάντα ήταν αντίθετοι. Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγεται μία άλλη χώρα; Αν αλλάζαμε κάτι εμείς, τότε ναι, θα κάναμε δημοψήφισμα. Τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουμε, πιστεύω θα τις κρίνει η ιστορία και δεύτερον, κατοχυρώνει στο μέγιστο τις δικές μας απαιτήσεις και γραμμές. Για ποιο λόγο να βάλουμε εμπόδια;».

Σχετικά με την μετάφραση της ονομασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα «έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija» και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Πρόσθεσε ότι αν όλες οι χώρες έλεγαν «Severna Makedonija», λόγω του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Επισήμανε ότι ο διεθνής Τύπος υποδέχτηκε τη συμφωνία με τίτλους όπως: «H Μακεδονία συμφώνησε με την Ελλάδα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία».

Για την στάση των ΑΝΕΛ, ανέφερε πως η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν προέβλεπε την προοπτική μια τέτοιας συμφωνίας και πρόσθεσε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τα αξιακά χαρακτηριστικά του, αλλά να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή.

«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και «πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα».

Μίλησε για τις αλλαγές στις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το ότι «στο εξωτερικό ξεχνούσε αυτά που έλεγε εδώ και έλεγε άλλα» και «μόλις γύριζε άλλαζε πάλι». Είπε επίσης, ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του, επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε "δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις"», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το ίδιο έκανε ο Γκ. Ιβανόφ στον Ζ. Ζάεφ.

Ερωτηθείς αν έχει ενημερώσει για το θέμα τον Κώστα Καραμανλή, είπε ότι «δεν έχουμε μιλήσει» και τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και η στάση του στο Βουκουρέστι ήταν στάση ευθύνης.

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα.

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το αίτημα περί δημοψηφίσματος είπε ότι εάν έπρεπε να αναθεωρήσουμε εμείς το Σύνταγμά μας, όπως πρέπει να κάνουν οι γείτονες, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει.

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή

Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουνίου 2018 θα διεξαχθεί η ειδική συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, θα ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Παρουσία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στην ελληνική Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγή της Πειραιώς που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη συμφωνία με τη γειτονική ΠΓΔΜ για το όνομα», αναφέρεται στο τηλεγράφημα, που επικαλείται πηγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του», ήταν η αιχμηρή απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα την Τετάρτη η ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών «πριν δεσμεύσει τη χώρα με μία επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία».

«Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

80
σχόλια
 1. avatar 2018

  Παρατηθ

 2. avatar ΔΣΕ

  "Υψηλοί τόνοι" για το όνομα, εκκωφαντική σιωπή για τα νομοσχέδια που ψηφίζων και φτωχοποιούν των Λάο

  1. avatar Ellraiser

   Επιασες το νοημα. Περνανε εντωμεταξυ πολυνομοσχεδια που θα μας πατησουν κατω χωρις τελειωμο.
   Μεχρι να λιαζομαστε σε ενα παγκακι.

 3. avatar Με τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ – ΕΕ και το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού3

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σημαιοφόρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, για χάρη τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου που διεκδικούν μεγαλύτερα κέρδη από το ξαναμοίρασμα της περιοχής, από τη ληστεία και την εκμετάλλευση των λαών. Είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό, που τσακίζει το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το μανδύα του κοσμοπολιτισμού, αθωώνει το ρόλο του ιμπεριαλισμού, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι η διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κατοχυρώνει την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Παρά τη φαινομενική αντίθεσή του, συναντιέται και βοηθιέται από εθνικιστικές δυνάμεις, που αν και αντιδρούν στη συμφωνία, δεν αμφισβητούν την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

  Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, του εθνικισμού, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός, όπως προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση».

  Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

 4. avatar Με τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ – ΕΕ και το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού2

  Κατά συνέπεια είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει λύση προς όφελος του ελληνικού λαού, του λαού της γειτονικής χώρας και όλων των λαών της περιοχής.

  Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι δήθεν αυτή η συμφωνία θα διασφαλίσει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή είναι πέρα για πέρα ψευδείς, παραπλανητικοί και ανιστόρητοι.

  Παραγνωρίζεται και αποσιωπάται συνειδητά ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας και αλλαγής συνόρων, υποδαύλισης των εθνικισμών και των αλυτρωτισμών. Ιδιαίτερα οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γνωρίσει στο πετσί τους την πολιτική των ιμπεριαλιστών όλα αυτά τα χρόνια.

  Αποσιωπάται ότι η πορεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και η επέκταση των σχεδιασμών της ΕΕ συνυπάρχουν με αμφισβήτηση συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση ακόμα και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

  Αποσιωπάται, επίσης, ότι η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών, γι' αυτό και δυναμώνουν οι επεμβάσεις, η μετακίνηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, η εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων κ.λπ. Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι μέρος αυτών των συνολικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλα ισχυρά κράτη, όπως η Ρωσία.

 5. avatar Με τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ – ΕΕ και το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού1

  «Η συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και FYROM επιτεύχθηκε με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει τη σφραγίδα τους και υπογράφτηκε με βάση τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισαν αυτοί οι οργανισμοί, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια.

  Αυτός ο στόχος προκύπτει ξεκάθαρα από το κείμενο της συμφωνίας και δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να τη χαιρετίσουν ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

  Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, η όλη διαδικασία επικεντρώθηκε στο όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, όχι μόνο παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων περί "Μακεδόνα πολίτη" και "Μακεδονικής γλώσσας", που αποτελούν το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού.

 6. avatar Ellraiser

  Καταδεσμος της Πελλας 4ος-3ος αιωνας Π.Χ.
  Ανασκαφη ευρεση τοποθεσια Πελλα το 1986.

  1. [ΘΕΤΙ]ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΦΩΝΤΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΑΜΟΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΤΑΝ ΑΛΛΑΝ ΠΑΣΑΝ ΓΥ
  2. [ΝΑΙΚ]ΩΝ ΚΑΙ ΧΗΡΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΘΕΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑΤΤΙΘΕΜΑΙ ΜΑΚΡΩΝΙ ΚΑΙ
  3. [ΤΟΙΣ] ΔΑΙΜΟΣΙ ΚΑΙ ΟΠΟΚΑ ΕΓΟ ΤΑΥΤΑ ΔΙΕΛΕΞΑΙΜΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΟΙΗΝ ΠΑΛLΙΝ ΑΝΟΡΟΞΑΣΑ
  4. [ΤΟΚΑ] ΓΑΜΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΦΩΝΤΑ ΠΡΟΤΕΡΟΝ ΔΕ ΜΗ ΜΗ ΓΑΡ ΛΑΒΟΙ ΑΛΛΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΛΛ Η ΕΜΕ
  5. [ΕΜΕ Δ]Ε ΣΥΝΚΑΤΑΓΗΡΑΣΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΦΩΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗΔΕΜΙΑΝ ΑΛΛΑΝ ΙΚΕΤΙΣ ΥΜΩΝ ΓΙΝΟ
  6. [ΜΑΙ ΦΙΛ]ΑΝ ΟΙΚΤΙΡΕΤΕ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΦΙΛ[Ο]Ι ΔΑΓΙΝΑΓΑΡΙΜΕ ΦΙΛΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΗΜΑ ΑΛΛΑ
  7. [....]Α ΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΕΜΙΝ Ο[Π]ΩΣ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ[Υ]ΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΚΑΚΩΣ ΘΕΤΙΜΑ ΑΠΟΛΗΤΑΙ
  8. [....]ΑΛ[-].ΥΝΜ .. ΕΣΠΛΗΝ ΕΜΟΣ ΕΜΕ ΔΕ [Ε]Υ[Δ]ΑΙΜΟΝΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΑΝ ΓΕΝΕΣΤΑΙ

  https://el.wikipedia.org/wiki/Κατάδεσμος_της_Πέλλας#/media/File:Pellatab.jpg

  Τελικα αρχηζω να πιστευω οτι στο σχολειο πρεπει να διδαχτηκα τα Σλαβικα

  Ο ρυθμος στους κιονες του παλατιου ηταν Σλαβικος.
  Τα ψηφιδωτα ηταν Σλαβικης κουλτουρας.
  Οι Μακεδονες πιστευαν στον Βελες, Σβαντεβιτ, Γιαριλο, Μορανα, Περουν, Νταζβογ κλπ. παρεα.
  Και τελικα ο ηλιος βγαινει απο την Δυση ετσι γιατι το επιβαλει η σκοπιμοτητα της φιμωσης.

 7. avatar Ellraiser

  Οποιαδηποτε σιγη η παθητικη σταση μπροστα σε ενα τετοιο εγκλημα οριζετε αυτεπαγγελτα ως συνενοχή.

 8. avatar φούφουτος.

  Aπο τη στιγμή που ο πανούλης διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά
  και με τη δυσπιστία τότε τουλάχιστον 154 ψήφοι θα
  εδραιώσουν την εμπιστοσύνη στον πινόκιο , οπότε
  ο πανούλης θα συμφωνήσει εμμέσως με τη συμφωνία,
  και βγάζοντας κεφάλι και άλλα τεκνά (ιδε ΔΗΜΑΡ εν πρώτοις)
  μαζί με πανούλη , τότε ο κούλης θα πάθει πυρετό το σαββατόβραδο.

 9. avatar Πολιτική αθλιοτητα

  Ο αριστερός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του νατο.Πρόδωσε την ιδεολογία του.Αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα κ εθνότητα δηλαδή τους σλαβους αλβανούς αρμενίους κτλ.τους βαπτίζει μακεδόνες.ΜΈΓΑς ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗς.Ο κοτζιάς είπε θα λύσει και το θέμα της αλβανίας.Αν το λύσει όπως το σκοπιανό καταλαβαίνετε.ΠΕΡΑΣΤΙΚΆ ΜΑς

 10. avatar ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ‘Η ΘΑΝΑΤΟΣΤΤΤ

  Πριν βάλουμε την προβατίνα στα κάρβουνα η φωτιά πρέπει να έχει χωνέψει καλά.
  Βάζουμε ανάλατο το κρέας στη σχάρα και γυρίζουμε από 2-3 φορές έως να ροδίσει και τότε βάζουμε το αλάτι.
  Όλη η διαδικασία πρέπει να λαβαίνει χώρα υπό τη μουσική υπόκρουση κλαρίνου (κυρίως καμπίσια και καγκέλια) και να συνοδεύεται από τσίπουρο ή μπύρα παγωμένη...πάντα ξεροσφύρι....το πρώτο παϊδι πάει στην κοιλιά του ψήστη.......

 11. avatar Το λέω απλά για να το καταλάβουν όλοι

  Το γεγονός ότι ο ακροδεξιός Ιβανώφ κατηγορεί το Ζάεφ για προδοσία και πως τα έδωσε όλα στους Έλληνες... Δείχνει ότι η συμφωνία είναι επωφελής για Ελληνικά συμφέροντα.

  1. avatar ΝΣ

   Αν ξυπνήσεις από το ΛΗΘΑΡΓΟ..παιχνίδι στημένο παίξουν οι κατσαπλιάδες τάχα μου ...αφού μας είδαν σκυμένους στα τέσσερα για να πάρουν περισσότερα,αφού ξέρουν καλά ποιοί τους υποστηρίζουν..εντός και εκτός ΕΛΛΑΔΟΣ....Και μην ανησυχείς ,ξανακοιμήσου ήσυχος..καταλάβαμε καλά τι χρώμα ...φανελλάκι φοράς.

  2. avatar Voidi

   [...]
   Τα έδωσαν όλα οι δικοί μας. Ακόμα να αν αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους (σιγά το σύνταγμα του ναρκοκράτους), δεν τους απαγορέυει κανένας να κάνουν αναθεώρηση στην αναθεώρηση 1-2 χρόνια μετά.
   Αυτό που ζητούσαν ήταν ένα, και το δώσαμε. Την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού ότι αποδέχεται την μακεδονική εθνότητα, την γλώσσα, τις ψευτοπαραδόσεις τους, για να το χρησιμοποιήσουν αλυτρωτικά μέχρις ότου φτάσουν (εννοείται με τουρκο-αμερικανικο-βουλγαρικό στρατό) στην Θεσσαλονίκη.
   Η ταυτότητα τι θα γράφει αητέ μου ? Μακεδόνας πολίτης. Εκχωρείς ιστορία και δικαιώματα για το τίποτα ξεφτέρι μου. Αλλά μόλις ο Ιβανώφ έκανε την δύσκολη, τσίμπησες εσύ αμέσως. Αδικία δεν είναι η ψήφος μου να έχει την ίδια βαρύτητα με τη δική σου ?

  3. avatar rnwsperr

   Για πόσο βλάκα έχεις τον κοσμάκη ρε φίλε; Επειδή ένας ακροδεξιός δεν πήρε το 100% που θέλει (δες και στο Σύνταγμά τους το τι θέλει) σημαίνει ότι είναι ωφέλιμη για εμάς;

  4. avatar Εγω δεν καταλαβα

   Μηπως με κατατασεις στα ΑΜΕΑ; Σημερα και τα αμεα καταλαβαινουν με ειδικη γλωσσα και ειδικο δασκαλο. Αλλα ξεχασα ετσι θεωρειτε εσεις τον ελληνικο λαο αν δεν ασπαζονται τη γνωμη σας,ειμαστε ναζι ,φασιστες ,μειωμενης αντιληψης ,ξεχνατε μονο οτι υπαρχει και μια αλλη κατηγορια συνοδοιποροι για τους φασιστες ,φιλοφασιστες απο τους κουμουνιστες.

 12. avatar Τρεις λαλουν και δυο χορευουν

  Ακουστε ρε ολοι σας και κυριως οι κυβερνηση με τα τρολακια της.Μας λετε ειρωνικα ,τι θα κανουμε εμεις δημοψηφισμα το πως θελουν να λεγοντε αυτοι? Οχι ρε δεν θα κανουμε δημοψηφισμα για αυτο ,αλλα εμεις σαν λαος αν θα τους αναγνωρισουμε με το ονομα μακεδονια η παρραγωγα του; γκεγκε; Εσεις οι ιδιοι , μην ξεχνιομαστε, μας βαλατε σε ενα δημοψηφισμα κα ι μας ζητουσατε ,για ενα οικονομικο θεμα ,να αποφασισουμε εμεις,για κατι που εξαρτιοταν απο κοινοβουλια αλλων λαων . Αντε μας ταχετε παραπρηξει εσεις με τα ψεματα σας ,που βαφτιζετε το σκατο μας παξιμαδι και ολους εμας που ξεχναμε και δεν μπορουμε να ξεχωρισουμε το συνειδητο ψεμα απο το αναγκιο ψεμα.!

 13. avatar Ghostrider

  Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρα από μέσα από την χώρα. Δηλαδή από προδότες σαν και εσένα αλεξέϊ . Αυτό που ήνεται είναι παραχάραξη της Ιστορίας και είναι παράνομο και ανήθικο.

 14. avatar Γεροτσολιας

  Ο τσιπρας ειναι ο πρωτος πρωθυπουργος, που εγινε σε μια νυχτα το καλυτερο εργαλιο των μεγαλων αφεντικων. Στους Ελληνες καυχεται για τα μεγαλα του κατορθωματα ως, καταληψιας, κωλοτουμπας,σωτηρας και σημερα, ως συγχρονος μεταρρυθμιστης της Ελληνικης ιστοριας.Κατω με τον πουλημενο ανθελληνα Εφιαλτη τσιπρα.

 15. avatar η καταντια ειναι οτι

  ελπιζουμε να μην δεχθουν την συμφωνια οι σλαβογυφτοι!
  Διοτι οι κουισλιγκ της κυβερνησης και της αντιπολιτευσης εχουν ηδη συμφωνησει και παιζουν θεατρο στην Βουλη!

 16. avatar Τσιπουρο το μακεδονικο

  Ρε σεις θα μας τρελανετε; Για να μας πεισουν οτι η συμφωνια αυτη ειναι καλη ,μας επαναλαμβανουν τις 140 χωρες που τους λενε μακεδονια.Μα αν ηταν ετσι γιατι αγωνιουν οι σκοπιανοι να τους αναγνωρισουμε εμεις; Υπηρχε μεχρι τωρα μακεδονικη εθνοτητα και γλωσσα; Μηπως εξοφλουν νιτερεσια και κρυφες καταστασεις (των κουμουνιστων ) και κρυφα αρχεια του 40 -50; Δεν εχετε καταλαβει οτι αφου πηρανε την κυβερνηση,κυβερνουν σαν ειμαστε στο 1950 και μολις εληξε ο εμφυλιος, που απ' οτι φαινεται στη μακεδονια δεν ηταν ακριβως εμφυλιος; Και μη μου πειτε παλι για ναζι,φασισμο και αλλες διχαστικες μπουρδες,γιατι η πληοψηφια του ελληνικου λαου και τοτε και τωρα δεν ειναι ουτε με τους κοκκινους ουτε με τους μαυρους φασιστες.

 17. avatar Sotiris

  Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω :
  Η συμμορία ξέρει ότι έστω και με την σκέψη παραχώρησης της ψυχής των Ελλήνων, της Μακεδονίας ΜΑΣ, σίγουρα εξουσία δεν πρόκειται να ξαναδεί και σίγουρα είναι θέμα χρόνου η ολική διαγραφή της από τον χάρτη των πολιτικών κομμάτων !
  Άρα σίγουρα έχει άλλα οφέλη ! Τι οφέλη άλλα μπορεί να έχει πέραν των τεράστιων προσωπικών οφελών πάσης φύσεως ?
  Γιατί δεν κάνει ένα δημοψήφισμα, έτσι ώστε να της μείνει μόνο η διαγραφή λότω της 100ετούς σκλαβιά στους Γερμανούς που μας επέβαλε ?
  Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει σ' αυτή τη διαδικασία χωρίς οφέλη ?
  Αν μπορεί κανείς ας μας εξηγήσει τα οφέλη της Πατρίδος μας από αυτή την Εθνική Προδοσία !

 18. avatar 10 χρόνια πριν

 19. avatar Ο πρωτεργάτης

  των διαδηλώσεων, των συλλαλητηρίων, των εξτρεμιστικών συγκεντρώσεων. Αυτός που έκαψε την Αθήνα και τα κέντρα 13 πόλεων... Δεν φοβάται τα συλλαλητήρια. Ο κινηματιας του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, σπάω μπάρες, ρημαζω γραφεία και περιουσίες με βαριοπουλες δεν έχει κανένα άγχος για αντιδράσεις. Τα έχει όλα κανονισμένα. Πιόνι του παγκόσμιου συστήματος.

 20. avatar Ματατζής

  κι εγώ δεν τις φοβάμαι Αλέκση τις διαδηλώσεις όταν αυξάνω τις διμοιρίες από τρεις σε πέντε. Βγες χωρίς προστασία να δεις πόσο σε ..αγαπάνε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει