Κουβέλης: Εξαιρετικά θετική η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

«Οι ενέργειες για τους δύο στρατιωτικούς εντείνονται συνεχώς σε πολλαπλά επίπεδα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:16
13/06/2018
Κουβέλης: Εξαιρετικά θετική η συμφωνία με την ΠΓΔΜ
8
loading

Εξαιρετικά θετική την συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για τη λύση του Μακεδονικού χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Συγκεκριμένα ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε: «Είναι εξαιρετικά θετική συμφωνία, η οποία πρόκειται να υπογραφεί και να δρομολογηθεί η εφαρμογή της, με όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Θεωρώ ότι τα όσα είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της διαπραγματεύσεως ως κόκκινες γραμμές, εξασφαλίσθηκαν απόλυτα, έτσι ώστε να υπάρξει η ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, η απάλειψη των όποιων αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. Βεβαίως, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι ανάγκη να διανυθούν τα συγκεκριμένα στάδια, γιατί η ύπαρξη εντέλει της συμβάσεως, η εφαρμογή και η δέσμευση της, θα εξαρτηθεί ακριβώς από την ψήφιση από την πλευρά της FYROM των διατάξεων που αναθεωρούν το Σύνταγμά της και συναρτάται αυτή η αναθεώρηση με το γεγονός εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Διότι υπάρχει η "αιρεσιμότητα", δηλαδή πάντοτε με την αίρεση ότι όλα αυτά θα πληρωθούν».

Για τη θέση του Κ. Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη σύμβαση ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Γιατί τι θα πει δεν έχει νομιμοποίηση; Είναι μια κυβέρνηση η οποία προέκυψε από τη βούληση του ελληνικού λαού, δηλαδή από εκλογές. Έχει την απόλυτη συνοχή της, η οποία δεν αμφισβητείται. Εάν κάποιος θέλει να την αμφισβητήσει ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, να καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας και εκεί να κριθεί αν υπάρχει ή δεν υπάρχει η συνοχή και το αρραγές της κυβέρνησης».

Σε ερώτημα ποιος θα πιστοποιήσει ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΠΓΔΜ από τα προβλεπόμενα στη συμφωνία ο ΑΝΥΕΘΑ απάντησε: «Πρωτίστως η ελληνική πλευρά, διότι αυτή παρέχει την σύμφωνη γνώμη της για την συμμετοχή της FYROM, στο πλαίσιο πια των νέων καταστάσεων και συνθηκών, στις προενταξιακές διαδικασίες. Οι όροι οι οποίοι τίθενται είναι αυτοί που συγκροτούν την έννοια της αιρεσιμότητας, μια αιρεσιμότητα η οποία διαγιγνώσκεται κάθε φορά από το αντισυμβαλλόμενο μέρος όπως είναι η Ελλάδα. Βεβαίως θα αποτελεί και αντικειμενικό γεγονός , διότι στο πλαίσιο της συμβάσεως θα καταγράφονται με σαφήνεια ποιες είναι οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν».

Αναφορικά με την γλώσσα και την εθνικότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, προσδιορίζεται η προέλευση και η αναφορά της συγκεκριμένης γλώσσας ως νοτιοσλαβική. Σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα του μέλους, νομίζω ότι πολύ αναλυτικά θα καθορίζεται τόσο στην αγγλική όσο και στην δική τους γλώσσα, με τους προσδιορισμούς και την αναφορά που γίνεται».

Σχετικά με την στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Ας δούμε πως θα καταλήξει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αλλά πέραν αυτού δεν στερούμαι του δικαιώματος να καταγράψω τούτο: η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί θετική, θετικότατη εξέλιξη και κατάληξη των όσων επί χρόνια ολόκληρα στο πλαίσιο της λεγόμενης εθνικής γραμμής είχε προωθηθεί. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι καιροσκοπική και ανεύθυνη. Προχωρά σε μία αντιπαράθεση και αντιπολίτευση που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και τη λύση ενός προβλήματος που χρόνια ολόκληρα δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας».

Για την στάση των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό και το ενδεχόμενο αποχώρησης τους από την κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Η θέση τους με βρίσκει αντίθετο. Τούτο όμως είναι ανεξάρτητο από το γεγονός, εάν η κυβέρνηση στην οποία μετέχουν και οι ΑΝΕΛ, έχει το πολιτικό δικαίωμα και την πολιτική δυνατότητα να προωθεί την συμφωνία για να υπάρχει λύση του λεγόμενου μακεδονικού. Προφανώς και το έχει. Δεν έχω δείγματα για την αποχώρηση και την απόσυρση στήριξης της κυβέρνησης από τη μεριά των ΑΝΕΛ. 'Αλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις, για να περιοριστώ στις πλέον πρόσφατες του κυρίου Καμμένου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου περί του αντιθέτου. Εν τέλει εκείνο το στοιχείο που διαμορφώνει και το αποτέλεσμα είναι η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προβλέπεται από το Σύνταγμα».

Τέλος, ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε για τους δύο φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία:«Οι ενέργειές μας εντείνονται συνεχώς σε πολλαπλά επίπεδα. Τις επόμενες ημέρες, εμείς το αξιολογούμε ως σημαντικό στοιχείο, προωθείται και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι δύο στρατιωτικοί μας μετατίθενται στο εξωτερικό, στην Τουρκία, λαμβάνουν τις αποδοχές του στρατιωτικού που μετατίθεται σε ξένη χώρα και αυτό θέλουμε να το κάνουμε για να αναδείξουμε ότι πρόκειται για δύο στρατιωτικούς, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα του ΝΑΤΟ, δηλαδή της Συμμαχίας, στην οποία συνυπάρχει και η Τουρκία. Με τη νομοθετική ρύθμιση τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη έχουν σταθερή κατοικία που, σε επίπεδο νομικής αντιμετώπισης, το Δικαστήριο της Τουρκίας πρέπει να το δεχθεί, προκειμένου να αποφασίσει την άρση της προσωρινής κράτησης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Σκορακι

  Ζαβο με το μουστακι καρεκλοκενταυρε

 2. avatar Γεροτσολιας

  Και που υπαρχετε ακομα, πολυ σας ειναι, ποσο μαλλον που μας κυβερνατε κιολας. Πουλημενοι Ανθελληνες.

 3. avatar Φαέθων ΝΚ

  Να είσαι τώρα Στρατηγός και να "απολαμβάνεις" τον ΑΝΥΘΑ να σου δηλώνει ότι η συμφωνία είναι θετική. Ε ρε γλέντια ... Ποιος Στρατηγός ως δόκιμος δεν έχει τραγουδήσει το Μακεδονία ξακουστή του Αλέξανδρου η χώρα ... Τώρα τι είναι; ... Τρίζουν τα κόκαλα των Μακεδονομάχων ... Το άλλο που δεν καταλαβαίνει γιατί η κυβέρνηση δεν έχει δικαιωδοσία να υπογράψει συμφωνία ενώ ο ΥΠΕΘΑ και πρόεδρος του συγκυβερνόντος κόμματος διαφωνεί με τα τεκταινόμενα πως να το χαρακτηρίσει κανείς... ή μπιτ βλαμμένος είναι ή τον παριστάνει γιατί νομίζει ότι το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό ... Λαμόγιο

  1. avatar θορπ

   Νικ Κάνεις σχεδόν από αυτούς δεν έχει τραγουδήσει το Μακεδονία Ξακουστή κ.α γιατί δεν έχουν υπηρέτηση στον Ελληνικό Στράτο ήταν είναι και θα είναι αρνητές λιποτάκτες ανυπότακτοι δραπέτες κτλ .
   Όταν τους χρειάστηκε η πατρίδα να την υπερ ασπιστουν λάκισαν και κρύφτηκαν στα βουνά και στα λαγούμια
   . φιλικά και ενισχυτικά καλή συνέχεια
   Υγ

 4. avatar φιλελληνας

  δεν ντρεπεσαι ρε ανθελληνα κουμουνιστοσυμοριτη ...δεν εχεις φιλοτιμο !!!! αν νομιζεις οτι τα γερασμενα [ ....] αντεχουν για να γραφεις εκατομυρια πολιτες....πρεπει να το αποδειξεις .....κανε καμμια βολτιτσα ...σε καμμια κεντρικη πλατεια ...να σε κερασουμε καφε ..!!!! χωρις αυτους που πληρωνουμε χωρις να θελουμε .... τετοια απολαυση σε καφε δεν θατην εχεις δοκιμασει
  στα 80 σου .!!!!!! και θα μας εξηγησεις ..ποσο θετικη ειναι η συμφωνια σας με τους
  γυφτοσλαυους !!!!!!! θα σε ..χειροκροτησουμε........ !!!

 5. avatar Ξενιαστος παλαβιαρης

  ΑΣΧΟΛΕΙΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΎΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΑΚΛΑ ΣΟΥ ΈΣΤΩ ΓΙΑ ΛΙΓΩ. ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. ΕΔΩ ΦΙΛΗΣΕΣ ΚΑΤ/ΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΙΑΚΙ ΑΧΡΗΣΤΕ.

 6. avatar skier

  Υπάρχουν χωριά στο Αφγανιστάν που μιλάνε Ελληνικά και Εσείς τούς δίνετε Γλώσσα και Ονομα και μιλάς για εξαιρετική συμφωνία? η ντροπή που πρέπει να νοιώθεται είναι το ελάχιστο Είδατε πόσα α@@@@@@@@@@@@α θέλει το Ο Χ Ι κοτούλες Αμερικανάκια τσιράκια της Μέρκελ ΟΛΑ τα πέρασαν επί των ημερών σας ετσι θα μείνετε στην Ιστορία τα ανθρωπάκια του Ν Α Ι

 7. avatar ´Ιο

  Μεγάλος άνθρωπος μην λες τετοια . Άκου θετική συμφωνία !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει