«Μεγάλη καταστροφή» χαρακτηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας πως δεν είναι η χώρα το πρόβλημα αλλά απλά ξεχωρίζει εν μέσω βαθύτερων προβλημάτων στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Μιλώντας στο BBC, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος η Ελλάδα θα μπορούσε να τηρήσει τους όρους της διάσωσης και υπογράμμισε πως η Ε.Ε.περνά μία κρίσιμη στιγμή.

«Το ευρώ μας κρατά σταθερούς. Η εγκατάλειψή του θα σήμαινε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες, υψηλότερο πληθωρισμό, μεγάλες περικοπές μισθών και πτώση άνω του 20% στο ΑΕΠ, θα ήταν μία μεγάλη καταστροφή», είπε ο κ. Παπανδρέου, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις από τη θετική ψήφο στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα στα κόμματα που εναντιώνονται στους όρους της δανειακής σύμβασης.

Τόνισε επίσης πως δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα. «Εάν ήταν, θα μπορούσατε απλά να τη διώξετε», είπε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν η δομή του ευρώ. Ένα ενιαίο νόμισμα αλλά «χωρίς ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα, χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, διαφορετικές εργατικές νομοθεσίες και συνταξιοδοτικά συστήματα».

«Πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος όλες τις εθνικιστικές ρητορικές που τα βάζουν με τους ανθρώπους στον Νότο, με τους οπαδούς της λιτότητας Γερμανούς ή τέλος με οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. «Πρέπει αντιθέτως να συνεργαστούμε, να ενοποιήσουμε τις δυνάμεις μας».

Όλα τα ακραία πολιτικά κόμματα της Ευρώπης επωφελούνται απ την παρούσα κρίση, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. «Έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για τον λαϊκισμό, για τα ρατσιστικά κόμματα, για τα νεοφασιστικά κόμματα…που ποδοπατούν τις αξίες πάνω στις οποίες η ΕΕ οικοδομήθηκε», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Δείτε το βίντεο