Η Τουρκία προκάλεσε εμπλοκή με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Πάνος Καμμένος, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των 28 υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι το θέμα απασχολεί την ΕΕ και προανήγγειλε ότι θα κάνει διάβημα για το θέμα στην Υπάτη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Τόνισε ότι θα ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος οι Έλληνες πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας για λίγα μέτρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε επίσης: «Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο το οποίο συνήθως λύνονταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ διοικητών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μια εμπλοκή από μέρους της Τουρκίας, με την άρνηση του εισαγγελέα της Τουρκίας οι δύο στρατιωτικοί να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι τη δίκη αλλά στο προξενείο.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο μεταναστών και προσφύγων και δράση διακινητών ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα τα οποία κατά αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και μετανάστες, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα.

Είναι ένα θέμα που αφορά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.  Μετά τη σύνοδο θα ενημερώσω και τον αναπληρωτή γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι μέλος σύμμαχος και τέτοια είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση των δύο ενόπλων δυνάμεων».