«Στην πολιτική δεν υπάρχουν αυτοματισμοί και “αυτόματοι πιλότοι” αλλά αγώνας καθημερινός για την αλλαγή των δεδομένων και των συσχετισμών δυνάμεων», υπογραμμίζει η περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» με αφορμή τον απολογισμό των τριών ετών της κυβέρνησης.

Η κ. Δούρου χαρακτηρίζει την πορεία της κυβέρνησης «μονόδρομο», προκειμένου, όπως σημειώνει, «να κερδίσουμε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, τη μάχη για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Χωρίς εκπτώσεις, με αίσθηση της ευθύνης απέναντι στις δημοκρατικές παραδόσεις της Αριστεράς και τους συμπολίτες μας».

Σύμφωνα με την αναδημοσίευση του ΑΠΕ, επισημαίνει ότι ο αγώνας, δίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «καθώς σήμερα δεν αρκεί πλέον το σύνθημα “μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή” αλλά πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της», και επίσης το ενδιαφέρον της Ευρώπης «παραμένει αυξημένο απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανάλογης κατεύθυνσης, όπως “οι συναντήσεις των ηγετών των χωρών του Νότου”».

Με συνέπεια στην ιδεολογία και το ρόλο της Αριστεράς που «δεν φυγομαχεί στα δύσκολα» και «δίνει φωνή στους κοινωνικά ευάλωτους και τους οικονομικά ασθενέστερους», η κ. Δούρου τονίζει, «έχουμε καθήκον να βάλουμε τις βάσεις ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, τις αμετροέπειες, τις “ευκολίες”, τα “μεγάλα λόγια” καθώς και τον “αγοραίο λαϊκισμό”». «Είμαστε υποχρεωμένοι», συμπληρώνει, «να κάνουμε τη δύσκολη επιλογή (…) που απέφυγαν να κάνουν (για λόγους ταξικής μεροληψίας) εκείνοι που κυβερνούσαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

«Με σύνεση και σοβαρότητα», συνεχίζει η περιφερειάρχης Αττικής, «μέσα από τη βάσανο της διαλεκτικής εξέτασης των αιτιών, θέτοντας τα δύσκολα αλλά απαραίτητα ερωτήματα και αναζητώντας επίμονα τις απαντήσεις σχετικά με τα δομικά προβλήματα που ανέδειξαν οι χρεοκοπίες του χθες και του σήμερα», η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες όπως οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που «δεν βαραίνουν τον προϋπολογισμό και που παράλληλα αποτελούν τις sine qua non προϋποθέσεις για την εκκρεμούσα επανίδρυση του κράτους, με στόχο τη συντεταγμένη παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ολόκληρο το άρθρο της Ρένας Δούρου, στο «Έθνος της Κυριακής» που κυκλοφορεί σήμερα.