Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 στοίχισαν στον κρατικό προϋπολογισμό 83,3 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ -ως ανώτατο όριο- που μπορούν να δαπανηθούν για την προσεχή εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στον προϋπολογισμό για τις εκλογές δεν έχουν συμπεριληφθεί οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, οι οποίοι απειλούν να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία, ενώ μεθαύριο Δευτέρα θα αποστείλουν σχετικό εξώδικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκλογική αποζημίωση ύψους 500 ευρώ έλαβαν όλοι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ στις εκλογές του 2004.

Ωστόσο με νόμο το 2005 η «εκλογική αποζημίωση» μετατράπηκε σε μηνιαίο επίδομα ύψους 32 ευρώ από 1/1/2005 και 64 ευρώ από 1/7/2005, που ενσωματώθηκε στον μισθό τους ως «έξοδα κίνησης». Ωστόσο, από τον Νοέμβριο του 2011 καταργήθηκαν τα «έξοδα κίνησης» ως επίδομα, με αποτέλεσμα μαζί να καταργηθεί και η εκλογική αποζημίωση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που δόθηκαν για εκλογικές δαπάνες το 2009 αφορούσε εκλογικές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, δικαστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς που εργάστηκαν την εβδομάδα πριν από τις εκλογές και τις επόμενες ημέρες.

Δεν συμπεριλαμβάνονται ωστόσο σε αυτό το κονδύλι τα χρήματα που δίδονταν σε όλους τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μηνιαίο επίδομα ενσωματωμένο στον μισθό τους.

Τα υπόλοιπα κονδύλια αφορούν τις προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν για τη διενέργεια των εκλογών, όπως γραφική ύλη, σάκοι, φάκελοι κ.ά.

Οπως όριζε υπουργική απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου, όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι (γραμματείς, δακτυλογράφοι και επιμελητές δικαστηρίων) και όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, καθώς και οι καθαρίστριες που υπηρετούν στα δικαστήρια, προβλεπόταν να εισπράξουν εκλογική αποζημίωση 1.630 ευρώ έκαστος.

Επίσης 2.600 ευρώ έκαστος έλαβαν για την έκτακτη εκλογική διαδικασία όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων όσων υπηρετούν στη Γραμματεία Ισότητας, καθώς και εκείνοι που υπηρετούν στο υπουργείο με απόσπαση, αλλά και όσοι πρώην υπάλληλοι του υπουργείου είχαν ενταχθεί στις περιφέρειες και στις νομαρχίες.

Ακόμα, εκλογική αποζημίωση ύψους 2.600 το άτομο προβλεπόταν για ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες του υπουργού και των υφυπουργών Εσωτερικών, τους οδηγούς αυτοκινήτων τους και στο προσωπικό ασφαλείας τόσο των υπουργών όσο και των κτιρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Όσον αφορά τις νομαρχίες, εκλογική αποζημίωση προβλεπόταν για τους γενικούς διευθυντές και τους προϊσταμένους των διευθύνσεων στις οποίες υπάγονται τα αντίστοιχα τμήματα των εκλογών, καθώς και για συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων από κάθε νομαρχία. Τέλος, προβλεπόταν εκλογική αποζημίωση ύψους 950 ευρώ το άτομο για τους αστυνομικούς και πυροσβέστες που απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.