«Ο κ. Σαμαράς διάλεξε την ημέρα που συνέρχεται η διακομματική επιτροπή για να συζητήσει την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, να υψώσει το αντιπολιτευτικό του μπαϊράκι», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας στα όσα ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για αγροτικά ζητήματα.

«Έχει ασθενική μνήμη και είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα», συνέχισε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε πως «οι αγρότες γνωρίζουν καλύτερα από τον κ. Σαμαρά τα προβλήματά τους. Γνωρίζουν ποιο ήταν το καθεστώς της ΝΔ, το έζησαν στις εθνικές οδούς, το ζουν σήμερα που η χώρα αναγκάζεται να πληρώσει πρόστιμα δισ. για παράνομες, αυθαίρετες, ρουσφετολογικές πολιτικές. Γνωρίζουν πότε έπαιρναν τις επιδοτήσεις ή τις αποζημιώσεις. Γνωρίζουν ποιος χρέωσε τον κρατικό προϋπολογισμό με χρέη του ΕΛΓΑ ύψους 4 δισ. ευρώ. Γνωρίζουν πότε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ στάθηκε δίπλα τους και πότε χαλκίδευε δικαιώματα και όξυνε προβλήματα».

Εν τω μεταξύ αντικείμενο της αποψινής σύσκεψης της διακομματικής επιτροπής για την αγροτική πολιτική, είναι οι εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη. Όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης πρόκειται για κρίσιμη εθνική επιλογή και καλό είναι να συναντήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων.

Να σημειωθεί ότι η νέα ΚΑΠ ανάμεσα στα άλλα επιφέρει αλλαγές στη δομή και στον τρόπο που θα δοθούν οι επιδοτήσεις. Εκ των σημαντικότερων αλλαγών είναι η περιφερειοποίηση, η οποία συνεπάγεται ομοιόμορφες επιδοτήσεις σε όλους τους γεωργούς της ίδιας περιφέρειας.

Το υπουργείο έχει προς το σκοπό αυτό προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδας εργασίας προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής της. Οι ενισχύσεις φτάνουν τα 2 δισ. το χρόνο, γεγονός που σημαίνει πως αν αξιοποιηθούν με ορθολογικά κριτήρια μπορούν να στηρίξουν την οικονομία της υπαίθρου.