Σκουρλέτης: Μνημονιακές δεσμεύσεις από το παρελθόν στην τρίτη αξιολόγηση

«Διαφορετικό να μιλάμε για πλειστηριασμό μεγάλων περιουσιακών στοιχείων από τις μικρές λαϊκές κατοικίες»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:54
08/01/2018
Σκουρλέτης: Μνημονιακές δεσμεύσεις από το παρελθόν στην τρίτη αξιολόγηση
3
loading

Στο ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της προοπτικής ολοκλήρωσής της, μέσω της επικείμενης ψήφισης μέτρων που την αφορούν, ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις εντός της κυβέρνησης και ότι πρόκειται για μνημονιακές δεσμεύσεις.

Επίσης, μέσω δηλώσεών του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε για το θέμα των πλειστηριασμών ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να λειαίνει τις επιπτώσεις μίας πολιτικής, η οποία έχει και αρνητικές επιπτώσεις σε ένα κομμάτι της κοινωνίας», για να σημειώσει ότι το ζήτημα έχει παρουσιαστεί έτσι από μια μερίδα του Τύπου, ώστε να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα.

«Σε καμιά περίπτωση δεν βλέπω κάτι τέτοιο, από εκεί και πέρα πάντοτε στον δικό μας χώρο υπάρχουν προβληματισμοί, αγωνίες, οι οποίες όμως τελικά λειτουργούν προωθητικά για το κυβερνητικό έργο», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης για το θέμα της γ’ αξιολόγησης.

«Θα είναι μία διαδικασία, που δεν θα είναι δυσκολότερη από τις προηγούμενες. Και αυτή η αξιολόγηση είναι μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που υπήρξαν, τόσο από την τελευταία συμφωνία, που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο και των δεσμεύσεων που υπήρξαν από προηγούμενες κυβερνήσεις στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Οι δανειστές ποτέ δεν έπαψαν να τα αντιμετωπίζουν αυτά ως μία σειρά πραγμάτων ενιαία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πλειστηριασμών τόνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει σε μία τέτοια κατάσταση που να λειαίνει τις επιπτώσεις μίας πολιτικής, η οποία προφανώς και πιέζει και έχει και αρνητικές επιπτώσεις σε ένα κομμάτι της κοινωνίας».

«Οι πλειστηριασμοί, έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί από μια μερίδα του Τύπου, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι τελείως διαφορετικό το να υπάρχουν πλειστηριασμοί, οι οποίοι καταλήγουν ύστερα από μία διαφωνία ανάμεσα σε ιδιώτες, είναι τελείως διαφορετικό να μιλάμε για πλειστηριασμό μεγάλων περιουσιακών στοιχείων ή κατοικιών μεγάλων επιχειρηματιών ή μεγάλων επιχειρήσεων από ό,τι αυτό που ονομάζουμε μικρές λαϊκές κατοικίες και τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουμε -σε σχέση πάντοτε με τις απαιτήσεις των τραπεζών. Εάν υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει την ευαισθησία και τη δυνατότητα να το περιφρουρήσει και να το σταματήσει», διαβεβαίωσε.

«Προς την τελική μορφή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Καλλικράτη»

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση ο υπουργός διευκρίνισε πως έχει διαμορφωθεί ένας βασικός πυρήνας αλλαγών, «που μπορούν μέσα στις σημερινές συνθήκες να θεσμοθετηθούν και αφορούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων των δήμων -και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, των σχέσεών τους με την κεντρική εξουσία, με το κράτος, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ίδια την εσωτερική τους λειτουργία, καθώς επίσης και το θέμα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις, που έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα».

«Μέσα στους πρώτους μήνες του έτους θα έχουμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, του νέου νόμου για την αλλαγή του Καλλικράτη και εκεί πλέον θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένη η συζήτηση που θα γίνει», διευκρίνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης στην πρόταση για απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα παρατήρησε: «Η αυτοδιοίκηση είναι αυτός ο χώρος, όπου αφενός πρέπει να εκφράζονται με έναν αυθεντικό τρόπο οι συσχετισμοί από τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα προσφέρεται για συνεργασίες και συναινέσεις. Αυτό είναι ουσιαστικά το όχημα για να περάσουμε σε μία νέα ποιότητα συνθέσεων και συνεργασιών για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Αυτό προφανώς ξεβολεύει, δεν αρέσει σε κάποιους που μέχρι τώρα κρυβόντουσαν πίσω από θηριώδεις πλειοψηφίες, οι οποίες όμως -εκ του αποτελέσματος κρίνοντας- δεν στέκονται πάντοτε ικανές στο να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Καλογρεζα

  ΑΧ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΜΜΕ και ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΙΚΑ..........
  ΚΑΤΙ ΓΙΑ 3..5% και 2% μεχρι το 2060 ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ.......
  Α ΡΕ ΚΑΛΜΗΡΗΔΕΣ ΒΙΤΣΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..............

 2. avatar δεσμεύσεις

  μέχρι το 2060 δεν υπέγραψε κανείς στο παρελθόν. Εσύ και οι υπόλοιποι αχρηστεροί συντροφοφασίστες της παρέας σου τις ψηφίσατε σαν καθεστώς τώρα.

 3. avatar Εγκεφαλική αιμορραγία;

  Απο το παρελθόν σας και το μνημόνιο έως το 2060 που υπογράψατε όπως και τον αυτόματο κόφτη στους ΔΥ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει