«Είμαστε κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο. «Η Άγκελα Μέρκελ ήταν πιο μαλακή, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία με τους πρωθυπουργούς Μ. Μόντι και Λ. Παπαδήμο. Δήλωσε πως έχει επίγνωση του ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», προσθέτει η εφημερίδα της ιταλικής πρωτεύουσας.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τον Σόϊμπλε», φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την τηλεφωνική ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπως επισημαίνει η «Μεσατζέρο».

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεν επανέλαβε την άποψή του «ότι οι θυσίες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι υπερβολικές», για να μην προκαλέσει εκνευρισμό στην καγκελάριο.

Η «Μεσατζέρο», όμως, δεν παραλείπει να τονίσει ότι στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, δηλώνουν πως «το ίδιο το τηλεφωνικό ραντεβού, για να συζητηθεί το μέλλον της Ελλάδας- μια ιδέα του Μόντι- ήταν μια σημαντική εξέλιξη, διότι η ‘Αγκελα Μέρκελ, έως τώρα, δεν είχε κάνει ποτέ κάτι μετά από αίτημα και προτροπή Ευρωπαίου συναδέλφου της».

Ο ιταλικός Τύπος, προσθέτει, τέλος, ότι «το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη, θα έβλεπαν ευνοϊκά τη δημιουργία μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και στην Ελλάδα, που να έχει, ως σημείο αναφοράς, την κυβερνητική εμπειρία του Μάριο Μόντι».