Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα αναφέρουν στη γερμανική τους έκδοση οι Financial times, τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες μέρες θα διαθέσει κατ’ αρχήν μόνο 30 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση των τραπεζών, που θα πρέπει να υποστούν κούρεμα του χρέους.

Η έγκριση των υπολοίπων 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας δεν θα τεθεί σε πρώτη φάση σε ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Γερμανία μπορεί να κερδίσει χρόνο – είτε για να επιβάλει στο μεταξύ και άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ή ακόμα και να προετοιμάσει τη χρεοκοπία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε με την Ολλανδία και τη Φινλανδία να μοιραστεί σε δύο φάσεις η επιχείρηση βοήθειας σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών την Παρασκευή με τον Σόιμπλε.

Το σχέδιο αυτό όμως ανατρέπει τη μέχρι τώρα, ακολουθούμενη και από τη γερμανική κυβέρνηση δημοσίως, τακτική για διαπραγμάτευση ενός συνολικού πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Πίσω από την τακτική της κωλυσιεργίας της γερμανικής κυβέρνησης κρύβεται ο φόβος μήπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά από δύο χρόνια κακής δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, δεν λάβει την πλειοψηφία από τον κυβερνητικό συνασπισμό για το σχεδιαζόμενο πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Μπορεί να εγκριθεί πρώτα το κούρεμα του χρέους για τον ιδιωτικό τομέα και μετά να δει κανείς αν πράγματι θα συμμετάσχουν σε αυτό αρκετές τράπεζες, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Παπαδήμος συναντήθηκε χθες το βράδυ και με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιόζεφ Άκερμαν, για να κλείσουν και τυπικά οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους, για τις οποίες, σύμφωνα με τους FTD, στην ουσία υπάρχει εδώ και πολλές ημέρες συμφωνία.