Τις προτάσεις για τον νέο ευρωπαϊκό κίνημα DiΕΜ25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025), την πορεία του για τη μετατροπή του σε κόμμα, καθώς και τη συμμετοχή του νέου φορέα στις ευρωεκλογές του 2019 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, παρουσίασε χθες το βράδυ ο Γιάννης Βαρουφάκης στη Λάρισα στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης.

Ο κ. Βαρουφάκης σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «πρέπει να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αποδομείται και η λύση είναι μια εποικοδομητική ανυπακοή». Επίσης τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες να πληρώνουν το 75% του τζίρου τους σε ασφαλιστικές εισφορές και εφορία» υποστηρίζοντας πως χρειάζεται να ειπωθεί «ένα μεγάλο “όχι” στο Eurogroup το οποίο επιμένει σε πολιτικές οι οποίες και ο πρόεδρός του παραδέχθηκε πως είναι καταστροφικές».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόνισε πως η οικονομική κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή, λέγοντας πως «δεν μπορεί να επιδιορθωθεί η ελληνική κρίση αν δεν επιδιορθωθεί η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η φτώχεια στη νότια Πορτογαλία, η κρίση στην Ιταλία».

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός σημείωσε πως τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη ανέρχονται σε 3 τρισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν έλλειψη ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ, αλλά και 2,5 τρισ. ευρώ αποταμιεύσεων στην Ευρώπη δεν επενδύονται.

Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως στην Ελλάδα η μείωση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός των νέων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά και γιατί για κάθε θέση μόνιμης απασχόλησης που έχει χαθεί, δημιουργείται μια θέση μερικής απασχόλησης.