Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και με την τρόικα να επιμένει σε ένα πακέτο μέτρων συνολικής εξαθλίωσης το θέμα του ποιος υποστήριξε και ποιος «κέρδισε» την μη περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού αποτέλεσε σημείο διαμάχης μεταξύ της ΝΔ και του υπουργού οικονομικών λίγες ώρες μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεσούσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το τελικό κείμενο συμφωνίας έσπευσε να απαντήσει σε διαρροή της ΝΔ ότι ο Α.Σαμαράς «πάλεψε» την μη κατάργηση 13ου και 14ου μισθού ,υποστηρίζοντας ότι το θέμα αυτό είχε λήξει και δεν ετέθη καν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Λίγη ώρα αργότερα η ΝΔ εξέδωσε non paper με τίτλο «Τα ψέματα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον 13ο και 14ο μισθό» στο οποίο αναφέρει «Με διαρροές συνεργατών του ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού έχει «κλείσει» εδώ και δύο ημέρες και ως εκ τούτου δεν ετέθη τέτοιο θέμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού δεν επέμεινε επ΄ αυτού η τρόικα!

Όμως, οι δηλώσεις του ιδίου, οι διαρροές του, αλλά και η επιστολή του Γ. Παπανδρέου στον Λ. Παπαδήμο, πριν τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου τον διαψεύδουν.

Συγκεκριμένα:

Στη δήλωση που έκανε στις 4 Φεβρουαρίου μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής διάσκεψης του Eurogroup ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

«Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012.»

Για την άτυπη ενημέρωση που αφορούσε την σύσκεψη που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Μαξίμου με την τρόικα, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο κ. Βενιζέλος διέρρεε:

Συζητάμε για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνουν εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό.

Οι αρχηγοί αύριο θα συζητήσουν όλο το πακέτο: εργασιακά, δημοσιονομικά, χρηματοοικονομικά. Στην επιστολή που απέστειλε στις 4 Φεβρουαρίου ο Γ. Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό αναφερόμενος στον 13ο και 14ο μισθό επισημαίνει:

«Είναι γνωστό ότι η νέα ΓΣΣΕ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κατώτατο μισθό, τους 13ο και 14ο μισθούς όπως και τις τριετείς ωριμάνσεις, ως δυναμικά στοιχεία της συμφωνίας. Γνωρίζω επίσης ότι στις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμικών μας εταίρων αυτά έχουν τεθεί προς αναπροσαρμογή ή και κατάργηση».