Πρόταση για εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από ένα συνέδριο 600-700 μελών κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλούμενος δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να πάει σε μια διαδικασία εκλογής από τη βάση. Και, δεύτερον, διότι υπάρχει ο φόβος, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, να κινητοποιηθούν διάφοροι προβοκάτορες, οι οποίοι θα εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και θα δημιουργούν επεισόδια.

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την αντίθεση και τη διαμαρτυρία του για την κατάσταση την οποία διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τα διάφορα συμφέροντα, από το 1974 και μετά. Έκανε λόγο και για «λανθάνουσα συμφωνία» μεταξύ στελεχών που δίνουν την πρώτη ύλη στα κανάλια και η επιχειρηματολογία τους, θα παράξει τα προεκλογικά συνθήματα εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο θέμα της επίλυσης του προβλήματος της «μιντιοκρατίας», αλλιώς, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ θα σύρεται πίσω από τις εντολές κάποιων που χειραγωγούν το λαό.

Στα συμφέροντα καταλόγισε και την επίθεση στον λεγόμενο δικομματισμό, στόχος που, όπως είπε, δείχνει να επιτυγχάνεται, με την πολυδιάσπαση του κομματικού συστήματος και την είσοδο στη Βουλή 10 κομμάτων, για να ελέγχεται πιο εύκολα το πολιτικό σύστημα.

Επί του πρακτέου, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε να αντιμετωπίσει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ή το βάζεις στα πόδια, όπως έκανε ο Καραμανλής, ή κάνεις αυτό που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Όλη η πολεμική που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι «φάτε τον Παπανδρέου», αλλά κανένας δεν προτείνει τι πρέπει να γίνει μετά.