Ο κ. Χ. Καστανίδης, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ούτε εθνικά ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά έτοιμη για την κρίση, υποστήριξε ότι το αρχικό μνημόνιο έπρεπε αν είχε ψηφιστεί με 180 ψήφους και θύμισε ότι είχε προτείνει τον Ιούλιο του 2010 που ψηφιζόταν στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είτε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είτε την προσφυγή σε τριπλή κάλπη στις 7 Νοεμβρίου μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υπερασπίστηκε την επιλογή του δημοψηφίσματος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να ομολογήσουμε ότι ναι ηττηθήκαμε στο δίλημμα αγορές ή δημοκρατία, ηττηθήκαμε από τις αγορές, ηττήθηκε η δημοκρατία».

Ζήτησε εκλογές από τη βάση προκειμένου «να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν ταπεινωτικές διαδικασίες που ευτελίζουν μια κατ´ εξοχήν δημοκρατική επιλογή» και να διατυπώσουν όλοι τις προτάσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Συνδιάσκεψη πριν από την εκλογή προέδρου.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπο να μην εμπλακούμε σε περιττούς ανταγωνισμούς, είναι απίστευτο, πολύ μεγάλη μικροπρέπεια σε συνθήκες κρίσης και κινδύνων για τη χώρα.  Και ασφαλώς όσοι σύντροφοι είναι στην κυβέρνηση έχουν ένα μειονέκτημα σε σχέση με αυτούς που είναι εκτός κυβέρνησης», σημείωσε.

Επίσης, πρότεινε να μην υπάρξει καμία απολύτως προεκλογική κίνηση, με εντολή του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου και όσοι υποψήφιοι είναι υπουργοί να μην αξιοποιήσουν το κράτος για να ασκήσουν πολιτικές ενόψει της εκλογής.