Υπέρ της αρχικής πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για διαρχία τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Φέρνοντας ως παραδείγματα την πρακτική που ακολουθούν σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη, και ειδικότερα το SPD στη Γερμανία, και το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου άλλος είναι ο πρόεδρος του κόμματος κι άλλος ο υποψήφιος πρωθυπουργός, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι τάσσεται με αυτή την πρόταση γιατί «αφού υπάρχει η ανάγκη να αλλάξουμε, τότε ας δούμε τι κάνουν αυτά τα μεγάλα κόμματα που έχουν μεγαλύτερη σε χρόνια ηλικία από μας. Κάτι ξέρουν, δεν το κάνουν για πλάκα. Εξασφαλίζουν την ενότητα».

Ο πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε ανοικτά τις απόψεις του για την πορεία του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα τονίζοντας ότι δεν εξηγήθηκαν επαρκώς σημαντικές επιτυχίες αλλά έγιναν και λάθη.

«Νοιώσαμε μεγάλη έκπληξη, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2010, ότι η χώρα ήταν ενώπιον χρεοκοπίας. Πήραμε μέτρα γρήγορα μεν αλλά δεν έφτασαν», είπε ο κ. Πετσάλνικος και πρόσθεσε ότι «ο μηδενισμός της διετίας αδικεί τους πάντες και θα είναι κουτό να μην αναφέρουμε ότι έγιναν ακόμη και λάθος επιλογές».

Ειδικότερα ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι «είπα στον Γ.Παπανδρέου εγκαίρως ότι έκανε λάθος επιλογής σε ορισμένα πρόσωπα».

Με κριτική και αυτοκριτική διάθεση ανέφερε ότι «δεν εξηγήσαμε στον λαό τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στις 25 Μαρτίου και τον Ιούλιο του 2011».

Μίλησε για παραμορφωτές της κοινής γνώμης που χαρακτήρισαν εθνική μειοδοσία τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου την επομένη και ήταν αποκαλυπτικός για τα γεγονότα που οδήγησαν στην πρόταση για δημοψήφισμα και στην παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

«Για το δημοψήφισμα, όλοι στην συνεδρίαση της Κ.Ο χειροκροτήσατε τη πρότασή του. Είχα δει όμως “περίεργες” συμπεριφορές. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ομόφωνα εγκρίνατε την πρότασή του. Του υπενθύμισα ότι δεν θα μπορούσε να περάσει και πράγματι άρχισαν οι ανεξαρτητοποιήσεις».

Ο κ. Πετσάλνικος ζήτησε από όλα τα στελέχη να συνδράμουν στην ενότητα και την ενιαία πορεία του ΠΑΣΟΚ.