Η οριστική παρέμβαση που πρέπει να γίνει στις επικουρικές συνάξεις, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τις επόμενες ημέρες με τους Πολιτικούς Αρχηγούς.

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση επικουρικών, ζήτησαν να ξεκαθαριστεί αν αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι του Μνημονίου ή όχι.

«Βεβαίως και είναι» απάντησαν ξεκάθαρα Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ το σχέδιο Κουτρουμάνη για μείωση των επικουρικών συνάξεων κατά 15% στήριξαν οι Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππας, Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης που πήραν το λόγο. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσαν οι υπουργοί της ΝΔ, οι οποίοι επέμειναν στην ανάγκη να παρουσιαστούν οι αναλογιστικές μελέτες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Παντελής Οικονόμου και Σωκράτης Ξυνίδης αντέδρασαν λέγοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η μείωση στις επικουρικές με το επιχείρημα για την επίπτωση στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

«Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι 27 δις ευρώ και οι υποχρεώσεις για τις συντάξεις 13,5» αντέτεινε ο Ευ. Βενιζέλος στηρίζοντας τον Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δίνει συντάξεις μεγαλύτερες από μισθούς και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Όπως όλα δείχνουν, μετά και από τις συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τους Πολιτικούς Αρχηγούς σχεδιάζεται η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μέχρι τον Ιανουάριο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά φέρονται να είπαν ότι «αν δε ληφθούν τέτοια δυσάρεστα αλλά αναγκαία μέτρα από αυτήν τη κυβέρνηση, τότε από ποια θα ληφθεί;».