Σε μια έκτακτη πρωτοβουλία προχωρά ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με το Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και το Γιώργο Καρατζαφέρη, προκειμένου – όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους – να κλείσουν οι όποιες ασάφειες και να πάψει η συζήτηση για το πότε τελειώνει αυτή η κυβέρνηση.

Το θέμα της θητεία της κυβέρνησης άνοιξε ο υπουργός μεταφορών, Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ο ΛΑΟΣ έχει πάρει θέση υπέρ της παράτασης αυτής της κυβέρνησης και εξάντλησης του κοινοβουλευτικού χρόνου και υπέρ της αναμόρφωσης του σχήματος της κυβέρνησης, με τρόπο που πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Αυτό», είπε ο κύριος Βορίδης, «χρειάζεται τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών». Επισήμανε ακόμη ότι «αν μείνουμε στην παρούσα συμφωνία με συγκεκριμένο σκοπό και χρόνο για εμάς, το ΛΑΟΣ είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα συμφωνήσει σε πολιτικές μείωσης των συντάξεων, καθώς δεν εμπίπτουν στο έργο της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι θα συναντηθεί με τους αρχηγούς. Ο Παντελής Καψής ενημέρωσε ακόμα ότι στο υπουργικό υπήρξε ευρεία συμφωνία για αναγκαία αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των επικουρικών συντάξεων.

Αναγκαία για τη βιωσιμότητα των ταμείων, που παρουσιάζουν ελλείμματα, αλλά και για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που περιλαμβάνεται ρητά στο μεσοπρόθεσμο.

Επισημάνθηκε στο υπουργικό ότι αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση για τις επικουρικές έως τα μέσα Ιανουαρίου το αργότερο, αυτό θα συνεπάγεται δυσκολία με την τρόικα τόσο για τη δημοσιονομική αξιολόγηση της χώρας, όσο και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, που έχουμε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουμε.