Μέσα σε κλίμα εντόνων διαφωνιών ξεκινούν απόψε στις Βρυξέλλες οι εργασίες της κρισιμότερης ίσως Συνόδου Κορυφής των τελευταίων ετών με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής απάντησης στην κρίση δημόσιου χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει διάλυση, άλλη εναλλακτική, δεν υπάρχει πλέον.

Στις κοινοτικές πρωτεύουσες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι για τη συνολική απάντηση στην κρίση χρέους, με τη Γερμανία να παραμένει όμως, για την ώρα, αμετακίνητη στις θέσεις της και να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών.

Πάντως, υπό την ασφυκτική πίεση των οίκων αξιολόγησης και των ΗΠΑ και χωρίς άλλα χρονικά περιθώρια, βασικό ζητούμενο είναι -με το σκληρό αντάλλαγμα της ενισχυμένης δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτεί το Βερολίνο- το πώς θα ενισχυθεί η δύναμη πυρός των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης σχετικά με την αρωγή προβληματικών χωρών.

Παρίσι και Βερολίνο, πάντως, φαίνεται ότι θα προωθήσουν αδιαπραγμάτευτα τη θέσπιση του «χρυσού κανόνα», δηλαδή στα εθνικά Συντάγματα των μελών της Ένωσης να ενσωματωθεί άρθρο που θα προβλέπει την υποχρέωση οι κρατικοί προϋπολογισμοί να βαίνουν προς ισοσκελισμό καθώς και να υπάρχουν άμεσες κυρώσεις για τα κράτη που παραβαίνουν τον κανόνα αυτό.

Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά το ευρωομόλογο και δεν πρόκειται να το διαπραγματευτεί.