«Καταλήξαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, κατά την κοινή συνέντευξή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, μετά το γεύμα εργασίας που είχαν σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανώς συντασσόμενος με τις γερμανικές θέσεις είπε ότι «το ευρωομολόγο δε θα αποτελούσε αυτή τη στιγμή λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και πρόσθεσε ότι στόχος των δύο ηγετών είναι «να συμφωνήσουν και τα 27 μέλη της ΕΕ στις αλλαγές της συνθήκης».

«Είμαστε ήδη σε συμφωνία (Γαλλία-Γερμανία) για τις αλλαγές στο Σύμφωνο της ΕΕ», είπε προσθέτοντας ότι «εάν διαφωνήσουμε θέτουμε το μέλλον της ΕΕ σε κίνδυνο».

Αναφερόμενος στη χώρας μας τόνισε ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν θα συμβεί αλλού», ενώ εξήγησε ότι «στόχος των νέων κανόνων της ΕΕ είναι τα ελλείμματα να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Και οι δύο ηγέτες μίλησαν για «κυρώσεις στα κράτη που δεν συμμορφώνονται», ενώ από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «οι αλλαγές στο σύμφωνο θα προβλέπουν σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Από την πλευρά της και η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως «μια ειδική περίπτωση», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ».