Να σταματήσει άμεσα η κακοφωνία στην Ε.Ε. περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, τονίζοντας ότι η διεθνής εικόνα της χώρας μας έχει τρωθεί επικίνδυνα.

«Οφείλουμε να αλλάξουμε το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας», σημείωσε, από το βήμα της Βουλής όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΠΓΔΜ. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΜΔ, σημείωσε ότι ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έχουν τονίσει πως η ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας εξαρτάται από το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα, σχέσεις όμως, όπως είπε, που θα αναπτύσσονται στο αυστηρό πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού.

«Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας», διεμήνυσε, ενώ για το Κυπριακό παρατήρησε ότι η αδιαλλαξία του κ. Έρογλου και της τουρκικής πλευράς εμποδίζουν την πρόοδο. Πρόσθεσε ακόμη ότι πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της.

Τέλος, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία της χώρας με τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι θα συνεχίσει ενώ θα αναθερμάνει και τις σχέσεις της με τη Ρωσία.