Διαβάζουμε στο ΕΘΝΟΣ σήμερα ότι «ανατροπές και βήματα ενίσχυσης του επιστημονικού επιτελείου του στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει ο πρωθυπουργός. Μάλιστα έχει ήδη κάνει διερευνητικές επαφές. Για παράδειγμα, στις 2 Ιουλίου, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Toμάζο Πάντοα Σιόπα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα χρηματοπιστωτικής και μακροοικονομικής πολιτικής».

Ο Πάντοα Σιόπα είναι προβεβλημένος οικονομολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1998-2005). Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Ιταλίας επί πρωθυπουργίας του κεντροαριστερού Ρομάνο Πρόντι (στη φωτογραφία με τον τότε υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη)  και υπήρξε στενός συνεργάτης του επιτρόπου Ντελόρ τη δεκαετία του ’80.

Σήμερα είναι επικεφαλής του think tank «Notre Europe». Θεωρείται πρωτεργάτης της δημιουργίας του ευρώ και έχει υποστηρίξει πως «οι αγορές στοιχηματίζουν πάντα στο χειρότερο σενάριο, την αποσύνθεση. Στην περίπτωση της Ευρώπης αυτό είναι λάθος».

Το ΒΗΜΑ σήμερα λέει χαρακτηριστικά «εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στον “αρραβώνα” το πιθανότερο είναι ότι για τις υπηρεσίες του κ. Σιόπα θα τεθεί σε εφαρμογή η πρόσφατη ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να συγκροτεί επιτροπές και να επιλέγει συμβούλους μόνο με δική του απόφαση. Η αιφνίδια κατάθεση της ρύθμισης αυτής με τη μορφή της τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είχε προκαλέσει αντιδράσεις και οι εξηγήσεις της κυβέρνησης ότι ο κ. Παπανδρέου χρειαζόταν ευελιξία προκειμένου να συμβουλευτεί προσωπικότητες από το εξωτερικό για την αναδιοργάνωση του Γραφείου Πρωθυπουργού και για άλλα θεσμικά ζητήματα, δεν έγιναν απολύτως κατανοητές. Ίσως τώρα να καταστεί φανερή η αναγκαιότητά της».