Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάποια στιγμή «όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υιοθετήσουν το ευρώ ως νόμισμα», όπως δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο.
Το ενιαίο νόμισμα είναι «η καρδιά της ΕΕ», δήλωσε ο Μπαρόζο και η ένταξη στο ευρώ ή η προσπάθεια ένταξης μίας χώρας σε αυτό θα πρέπει να ορίζει την ΕΕ.

Ο Μπαρόζο απεύθυνε έκκληση στις χώρες που είναι επιφυλακτικές απέναντι σε μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να μην εμποδίσουν όσες επιθυμούν να προχωρήσουν σε αυτό το δρόμο.

«Η ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλώ δε μάλλον της ευρωζώνης, δεν μπορεί να είναι αυτή των πιο αργών μελών της ή των πιο επιφυλακτικών», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα πρέπει να υπάρχει, και εξάλλου ήδη υπάρχει, μία ασπίδα προστασίας για όσους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν. Όμως είναι ένα πράγμα να μην συμμετέχεις και άλλο να εμποδίζεις τους άλλους να προοδεύσουν», επεσήμανε ο Μπαρόζο.

«Μία διχασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προχωρήσει», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι «η πρόκληση είναι πώς να ενισχυθεί η ολοκλήρωση στην ευρωζώνη χωρίς να δημιουργηθεί χάσμα με αυτούς που δεν θα ανήκουν ακόμη στη ζώνη του ευρώ».

«Η ΕΕ στο σύνολό της και η ευρωζώνη πηγαίνουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν», υπογράμμισε.
Μόλις ξεπεραστεί η τωρινή κρίση «στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι να αποκατασταθεί η προηγούμενη κατάσταση, αλλά να προχωρήσουμε προς κάτι καινούργιο και καλύτερο», πρόσθεσε ο Μπαρόζο «μία ένωση σταθερότητας, αλλά και αλληλεγγύης».

«Αν η πολιτική μας θέληση είναι αρκετή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η πιο μεγάλη αναδυόμενη δύναμη του κόσμου», κατέληξε.