Μονόδρομος για την κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου προσωπικά δείχνει πλέον η πρωτοβουλία για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Μετά τη στροφή στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην ολομέλεια (που εμφανίστηκε πιο… συγκεκριμένος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αναφέρθηκε και σε εκλογές) το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα που μέχρι εκείνη την ώρα έδειχνε εκτός ελέγχου «κάλμαρε» και αρκετοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την αποψινή του ομιλία πριν αποφασίσουν οριστικά αν θα δώσουν ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης.

Βλέποντας το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα (όπου τουλάχιστον οι Β. Παπανδρέου, Δ. Λιντζέρης, Ε. Παναρίτη και Ε. Καιλή φέρονται έτοιμοι να καταψηφίσουν εάν η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας δε γίνει συγκεκριμένα και άμεσα) ο Ευ. Βενιζέλος επισκέφθηκε χθες , μετά την κοινοβουλευτική ομάδα, τον πρωθυπουργό στο γραφείο του και του ζήτησε εάν επιθυμεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και να είναι εκείνος που θα διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση με τον Α. Σαμαρά για τους όρους και τις προϋποθέσεις μίας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης πρέπει στην αποψινή ομιλία του να μιλήσει συγκεκριμένα και με χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Αργά χθες βράδυ, κυκλοφόρησε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου ήρθε σε συμφωνία με κορυφαίους υπουργούς για να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία σε κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Άλλωστε και η νέα κυβέρνηση – εφόσον προκύψει με συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – θα χρειαστεί νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα δύο εβδομάδων μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχουν λήξει οι διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και την ψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Άλλες πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι περισσότεροι από τους τέσσερις βουλευτές που αναφέραμε προηγουμένως, είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν το βράδυ, εάν η ομιλία Παπανδρέου δεν παραπέμπει με βεβαιότητα σε πραγματική πρόθεση για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και στο ίδιο κλίμα κινούνται και κορυφαίοι υπουργού. Και στην ομάδα Βενιζέλου, Σκανδαλίδη, Ρέππα, Χρυσοχοίδη και στην τριάδα Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση που έγινε τετράδα – όπως επιμένουν οι πληροφορίες με τη συμμετοχή του Ηλ. Μόσιαλου.

Κρίσιμο στοιχείο παραμένει για την προώθηση οποιουδήποτε σεναρίου, η παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος που σύμφωνα με πληροφορίες έχει θέσει η τρόικα για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αφορά την εκταμίευση της 6ης δόσης ως τις 16 Δεκεμβρίου και την ψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου σε διάστημα τέτοιο ώστε οι επόμενες εκλογές να προκύψουν μέσα στον επόμενο Φεβρουάριο.

Άλλο σενάριο, που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες εφόσον αναμένεται να οδηγήσει ίσως και σε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ώστε μέσα σε προεκλογική περίοδο 21 ημερών, να μη δώσει το δικαίωμα στους επικριτές του να οργανωθούν και ο ίδιος να τεθεί επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: 24h.gr