Το ενδεχόμενο αποτυχίας της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη απέκλεισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις που έκανε μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί «μόνο να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Έχει διαφορά. Η αποτυχία σημαίνει ότι σταματά χωρίς αποτελέσματα μία διαπραγμάτευση» επισημαίνοντας ότι: «Έχουμε πάρει τις διασφαλίσεις μας από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open ended, δηλαδή θα είναι μία διαπραγμάτευση η οποία κι αν σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει αλλά ότι μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον». Εξήγησε ότι θα μπορoύσε εφόσον «δώσουν τη γενική γραμμή οι τρεις ηγέτες, να συνεχίσει η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων». Και πρόσθεσε: «Μπορεί όμως να τα βρούνε και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες, αλλά αυτό θα φανεί».

Ο κ. Κοτζιάς θέλησε επίσης να υπογραμμίσει ότι «εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη. Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν από αρκετό καιρό στην Ελβετία».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησής μας να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είμαστε κοινό μέτωπο» υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει- όπως έδειξε το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής- να έχουμε κοινή γραμμή ότι στηρίζουμε την Κύπρο και υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι θα είναι σίγουρος για την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στη Διάσκεψη, αύριο κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ‘Αλαν Ντάνκαν αλλά και κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα έχει με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον- κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου- στο Λονδίνο ανάμεσα στο ταξίδι αύριο στη Νέα Υόρκη και το ταξίδι από εκεί στη Γενεύη».

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με τη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «γίνονται πάρα πολλές συναντήσεις οι οποίες προετοιμάζουν το διάλογο που θα υπάρξει σε ηγετικό επίπεδο, είτε πριν είτε στη διάρκεια της Γενεύης».